7 gouden tips om jouw studie te combineren met een kindje in huis

7 gouden tips om jouw studie te combineren met een kindje in huis

Joni was studente Γ©n mama

Een bachelorstudie tot een goed einde brengen, een huishouden runnen én een kindje grootbrengen. Hoe doe je dat? Joni studeerde Verpleegkunde met een peuter op de schoot. Benieuwd naar haar succesformule? Hard werken, goed plannen en extra veel knuffelen!

Story image

'Je hebt peuters en peuters ... Er zijn kinderen die mooi alleen kunnen spelen, makkelijk slapen, veel slapen en doorslapen. Mijn zoontje kan dat jammer genoeg niet, waardoor slaap voor mij een heus luxeproduct is geworden. Toch slaag ik erin om altijd in orde te zijn met mijn schoolwerk. Ik haal alle deadlines van mijn taken, mijn examens zijn goed en mijn stages verlopen ook volgens plan.

Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om tijdens de examens op tijd te stoppen met studeren om eten te maken, even te spelen met zoonlief, hem klaar te maken voor bed en in bed te stoppen. Dit dagdagelijks ritueel duurt van 16 u tot 21 u. Je kan je inbeelden dat dan de fut mij ontbreekt om de leerstof nog eens te bekijken.

'‘s Avonds kan ik alles beter relativeren als ik die ontwapenende blik terugzie van mijn klein mirakel.'

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel! Ik leef nu niet meer alleen voor mezelf. Ik sta nu op en doe alles wat ik doe met mijn zoon in mijn hart en hoofd. Hoe zwaar mijn stagedag ook was, ’s avonds kan ik dat nu helemaal relativeren als ik die ontwapenende blik terugzie van mijn klein mirakel en vervolgens door hem word plat geknuffeld.'

Joni's 7 tips om je studie te combineren met je gezin of je werk

  1. Stel niets uit. De kans is groot dat er iemand ziek wordt of er iets gebeurt waardoor je jouw werk niet op tijd gedaan krijgt.
  2. Neem alle hulp die je aangeboden wordt dankbaar aan. En laat ook merken dat je dankbaar bent voor die hulp.
  3. Maak op tijd samenvattingen. Je kan beter volgen tijdens de lessen en het studeren gaat veel vlotter. Deel ook je samenvattingen, je krijgt er samenvattingen voor terug als je even wat minder tijd hebt.
  4.  Lucht je hart tijdig. Als het even niet meer gaat, praat er met iemand over.
  5.  Neem af en toe tijd voor jezelf. Zelfs al is het maar even een bad nemen met een boek (geen studieboek!).
  6. Kook voor enkele dagen. Maak een pot soep voor drie dagen. Rijst voor twee dagen. Eet vandaag gekookte aardappelen en bak de overschot morgen …
  7. Let it go! Let it go! Als iets niet gaat zoals je wil dat het zou gaan, laat je hoofd niet hangen, daar verspil je alleen maar kostbare energie mee.
Wil je meer weten over de bachelor Verpleegkunde of onze trajecten die je kan combineren met een gezin of een job? Bezoek dan zeker onze website.

 

πŸ“ Lier Gezondheid & Welzijn *Werken en studeren
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.