'Ik wist al dat ik leraar zou worden, toen ik een kind was.'

'Ik wist al dat ik leraar zou worden, toen ik een kind was.'

Tien vragen aan Ines

πŸ‘©πŸΎ Ines Hmiddouche
β€‹πŸ‘©πŸ½‍πŸŽ“ Opleiding Leraar Secundair Onderwijs op Campus Kruidtuin
β€‹πŸ“° Afgestudeerd, met onderscheiding, in juni 2021
β€‹πŸ‘©πŸ½‍🏫 Werkt als Leraar Nederlands en PAV

1. Waarom heb je voor een opleiding Leraar Secundair Onderwijs gekozen?

Al van toen ik een kind was wist ik dat ik leraar wou worden. Ik kom uit een heel grote familie en merkte daar dat ik super graag bezig ben met jongeren, met jongvolwassenen.

Toch heb ik nog even getwijfeld tussen een opleiding Lager Onderwijs of Secundair Onderwijs. Maar als leraar lager onderwijs gaat je leerstof veel breder. Terwijl ik het net fijn vind om in de diepte te gaan. Dat is de doorslag geweest om voor de opleiding te gaan.

2. Welke onderwijsvakken heb je gekozen?

Ik heb een specifieke interesse in Nederlands en Geschiedenis, dat zijn ook mijn twee onderwijsvakken geworden.

Ik heb in het middelbaar zelf Moderne Talen gevolgd. Nederlands was dus een evidente keuze. Geschiedenis was meer een uitdaging. Maar net dat trok mij zo aan. ​ Voor een groot deel komt de inhoud die ik zelf heb gezien in het middelbaar ook tijdens de opleiding terug. Daarnaast is er in je opleiding veel ruimte voor verdieping. Zalig!

3. Als je 2 minuten en 43 seconden krijgt. Hoe zou je de opleiding dan omschrijven?

4. Wat weet je nog van je eerste stage?

Die eerste stages waren heel erg spannend, de meest stresserende momenten uit mijn leven, denk ik. Je bent zelf altijd leerling geweest, maar tijdens de stage is het aan jou en sta je daar vooraan.

5. Hoe voelde dat?

Dat was verschrikkelijk in het begin … (lacht). Gelukkig mocht ik starten met mijn stage in het eerste middelbaar. Op die leeftijd zijn de leerlingen toch nog nét een beetje braver. Eens die eerste horde genomen was, werd het alleen maar leuker! Dankzij de begeleiding en coaching van de docenten uit de opleiding groei je elke dag als leraar.

6. Wanneer wist je dat je wou gaan werken?

Ik heb er even over nagedacht om nog verder te studeren voor een masterdiploma. Maar ik heb lang stagegelopen bij TSM, een technische school in Mechelen. Ik merkte dat ik mij daar zo goed voelde, dat ik eigenlijk niet kon wachten om te starten als leraar. Eind juni ben ik, met onderscheiding, afgestudeerd als leraar. Op 1 september ben ik gestart bij mijn stageschool TSM. De cirkel is rond.

7. En hoe is de eerste werkmaand je bevallen?

Ja, goed hoor. Het is zwaar want je moet je elke dag goed voorbereiden en met 101 dingen rekening houden. Ik geef Nederlands in 3 en 4 TSO en PAV (Project Algemene Vakken) in 4BSO en tot nu toe lukt het prima.

8. De Dag van de Leraar staat in het teken van 'werken in team'. Is dat wel belangrijk voor een leraar die meestal alleen voor de klas staat?

Dat is superbelangrijk, echt waar. Zonder mijn collega's zou ik het niet redden denk ik. Ik ben hier echt goed opgevangen. Als startende leraar krijg ik aanvangsbegeleiding van een coach, allerlei vormingssessies ook en sowieso is het vak van leraar ook echt teamwerk. Zo hebben we wekelijks een overlegmoment om alles te bespreken en steunen we elkaar waar we kunnen.

9. Je geeft Nederlands. Is dat nog populair bij de jeugd?

Ik heb echt de indruk dat de meeste leerlingen het wel interessant vinden hoor. En we gaan spelling, grammatica en taalbeschouwing zeker niet uit de weg. Ik ben trouwens blij dat ik een hoofdvak kan geven. Zo zie ik de klassen meerdere keren per week en kan ik echt in de diepte werken.

10. Is leraar echt de mooiste job van de wereld? Of is dat overdreven?

Laat ons zeggen dat er meerdere beroepen zijn die deze titel kunnen claimen (lacht), maar voor mij op dit moment is het wel de allermooiste job, dat klopt zeker.


πŸ‘©πŸΎ Ines studeerde Leraar Secundair Onderwijs op Campus Kruidtuin in Mechelen.

πŸ“ Ook in Antwerpen, Geel, Turnhout en Vorselaar kan je een lerarenopleiding volgen.

πŸ‘€ Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website.

🀝🏿 Of kom eens kennismaken!

 

πŸ“ Mechelen Onderwijs *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.