Alumnus Maarten Goossens timmert aan bouwwerken én aan een nieuwe generatie.

Alumnus Maarten Goossens timmert aan bouwwerken én aan een nieuwe generatie.

‘Als er dingen mislopen, zet ik me mee in de vuurlinie.’

Kaaimuren optrekken. Bruggen bouwen. Spoorlijnen verplaatsen. Maarten Goossens regelt het. Hij is hoofdwerfleider bij Artes, een aannemer met artistieke werven.

Post-it

De ene keer klapt hij zijn laptop open naast het Sportpaleis. De andere keer zet hij zijn koffie in een woonzorgcentrum in wording. Vandaag staat zijn mobiele bureau langs het kanaal in Herentals. In de werkcontainer van Maarten Goossens (°1992) kleuren post-its de muren en bedekken plannen de tafels. ‘Onze werf hier strekt zich uit over twee en een halve kilometer. Het is een echte opwaardering voor het Albertkanaal. Onlangs hebben we de nieuwe brug geplaatst. Dat gebeurde in één stuk, door hem op een ponton te rijden. Zoals je ook ziet op Discovery Channel’, legt Maarten uit. Het is de eerste werf die hij samen met zijn team van A tot Z leidt. ‘De agenda is krap, met zware deadlines. Eerst stellen we een globaal schema op van vijftien weken. Dan beginnen we alles in detail te plannen. Welk type bekisting zullen we gebruiken? Welk materieel zetten we in? Passen onze keuzes nog binnen het financiële kader,…? Om dat inzicht te hebben, heb je ervaring nodig. Ik ben negen jaar geleden gestart als assistent werfleider. Nu ben ik drie jaar hoofdwerfleider. Je moet voeling hebben met wat je nodig hebt. Random post-its hangen heeft geen zin. Ik vind het dus fijn dat ik mijn groeiproces krijg binnen Artes.’

Playmobil

Maarten kiest als tiener voor de vakschool in Turnhout. ‘Het was heel duidelijk dat ik iets wilde doen met mijn handen. En dingen uitdenken. Die twee komen nu samen in mijn job. Ideaal! Als kind was ik nochtans niet met LEGO bezig, zoals zovelen in ‘den bouw’. Ik was meer een Playmobilmanneke’, lacht Maarten. Na zijn middelbaar trekt hij Thomas More in Geel. Daar volgt hij de Professionele bachelor Bouw. Een logische keuze, vindt hij. ‘Ik ben heel blij dat ik die heb gemaakt. De opleiding is zo breed dat je nadien altijd kunt kiezen: wil ik meer uitvoerend werken of voel ik eerder iets voor een studiebureau als 3D-tekenaar,…’

(Lees verder onder de foto's)

Een tandje bij

Maarten fietst als student elke dag van Lille naar Geel en terug. Veertig kilometer zet hij zo op zijn teller. Op de terugweg breidt hij er nog een stuk aan. Noodzakelijke trainingen, want hij rijdt in die tijd bij de beloften en doet mee met internationale koersen. Een studentenleven zoals de meesten dat kennen, heeft Maarten dus niet echt gehad. Een gemis? ‘Nee, want het heeft me mee gevormd tot de persoon die ik nu ben’, vertelt hij. ‘Trouwens, ik had eigenlijk een sportstatuut nodig. Maar dankzij de open communicatie met de school, kon ik zelf periodes voorstellen waarin ik op fietsstage kon. Bovendien kon ik me houden aan de examenperiodes. Heel fijn dat het zo mogelijk was’, zegt Maarten. Ook nu koerst hij nog. Al lukt dat maar één keer per week. Het fietspad langs zijn werf aan het kanaal nodigt nochtans uit. ‘Het zijn lange en intensieve dagen van soms twaalf uur. Ik probeer er ook te zijn voordat onze mannen starten. Na zo’n dag heb ik geen fut meer om op de fiets te kruipen. Ik duik dan liever de zetel in’, lacht hij.

Nieuwe generatie

In 2020 richt Maarten samen met drie collega’s Artes Academy op. Een uniek opleidingscentrum binnen de bouwsector. Het is bedoeld om starters een stevige basis praktijk mee te geven, zoals bekistingen maken, ondersteuningen plaatsen,… ‘Onze ploegbazen vertelden ons dat de schoolverlaters weinig ervaring of voeling met materialen hebben. Wij proberen die kennis dus op te krikken.’ Op die manier garanderen ze ook de toekomst bij de firma. Een win-win dus. Ook de studenten van Thomas More kunnen er een volledige dag op workshop. ‘Ze kunnen op onze site in Kruibeke oefenen met mobiele kranen en zo hun bekisting meteen zelf plaatsen. Voor een school is het moeilijk om dat praktisch aan te bieden. Ik kom dus nog vaak in contact met mijn docenten uit de bouwopleiding. Of we hebben regelmatig ook stagiairs of nieuwe werkkrachten van Thomas More. Heel plezant is dat.’

Handwerk

In de bouw is bijna elk beroep een knelpuntberoep. De zoektocht naar arbeiders is dus een uitdaging. ‘Ik hou echt van werken met lokale krachten. Daar zweert onze firma ook bij. Vandaar ook onze Artes Academy. Maar het wordt zeldzamer. Ja, het is een harde stiel. Maar er zal altijd gebouwd worden. Ook al komen er machines bij, het handwerk zal blijven. Gelukkig!’, vertelt hij gepassioneerd.

(Lees verder onder de foto's)

In de vuurlinie

Maarten is nog maar eenendertig jaar en trekt mee aan de kar van een groot bouwbedrijf dat zelf ook blijft groeien. Hoe hij de toekomst ziet? ‘Wat ik nu doe, doe ik heel graag. Ik wil daar nog beter in worden. Ook de projecten worden alsmaar uitdagender. Ik ben graag werfleider, omdat ik zo in contact kom met alle lagen uit de maatschappij. Bovendien heb ik de afwisseling tussen binnen en buiten. Als ik naar de werf ga voor kwaliteitscontrole, help ik ook mee. Zeker als er dingen mislopen, zet ik me mee in de vuurlinie. Zo hebben onze mannen het gevoel: we staan er niet alleen voor. Samen de schade inperken en de planning aanhouden. Dat geeft wederzijds respect.’

Onbetaalbaar

Werven, bouwwerken, beton, bruggen,… het blijft Maarten ook na de uren fascineren. ‘Als ik ergens een kraan zie, loop ik er langs. Ik check graag hoe ze het elders aanpakken. Zelfs op vakantie. Tot ergernis van mijn vrouw’, lacht hij. Toch rendeert zijn passie ook op persoonlijk vlak. Hij tekent zijn eigen huis en bouwt het ook zelf. ‘Ik had een jaar en negen maanden nodig. Daar ben ik trots op. Niet iedereen kan dat. Dat is onbetaalbaar’, vertelt hij nog. Een fiere overtuiging die staat als een huis.

Story image

👷‍♀️ Maarten volgde de bacheloropleiding Bouw op de campus in Geel.

👀 Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website. 

🤝🏿 Of kom eens kennismaken

🔎 Is deze opleiding toch niet helemaal jouw ding? Check ons aanbod aan flexibele trajecten.

📍 Geel Ontwerp & Constructie *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.