"De techwereld is een mannenbastion. Maar op de werkvloer voel ik dat een balans tussen mannen en vrouwen beter werkt"

"De techwereld is een mannenbastion. Maar op de werkvloer voel ik dat een balans tussen mannen en vrouwen beter werkt"

Ditte, UI/UX designer, vertelt waarom ze voor IMD koos

Ditte Van Lishout studeerde Interactive Multimedia Design (IMD) in Mechelen en werkt nu als UI/UX designer bij Unikoo voor De Lijn. Daar werkt ze in tandem met een andere UX designer. Zo komen ze tot een concept en ontwerp van schermen waar Ditte de visuele wederzijde van maakt. Steeds met de branding in het achterhoofd. Dat gaat van schermen tekenen tot iconen of typografie. Ze vertelt ons hoe ze de opleiding heeft ervaren en vooral: waarom zou je als student voor IMD moeten kiezen?

Wat maakt IMD anders dan andere opleidingen?
Ditte:
Je krijgt alle tools, maar het is vooral wat je er zelf mee doet. Als student had ik het gevoel dat ik heb kunnen proeven van zowel design als development. De docenten zien potentieel in iedereen en proberen dat er ook uit te halen. Je krijgt alle ruimte om te kiezen welke kant je op wil, maar je wordt ook echt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Alles in de opleiding deint heel hard mee met wat er speelt in de huidige online wereld.

De docenten zien potentieel in iedereen en proberen dat er ook uit te halen. Ze zijn vaak meer coach dan écht docent.

Is de opleiding eerder theoretisch of praktisch?
Ditte: De opleiding is heel hands-on. De docenten zijn vaak meer coach dan écht docent. Je krijgt natuurlijk wel een theoretische achtergrond maar omdat je vaak feedback krijgt op projecten, heb ik wel het gevoel dat ze volledig mee zijn met jouw traject. Je wordt vooral beoordeeld op de groei die je doormaakt. Je krijgt alle tools maar het is vooral wat je er zelf mee doet.

Op een bepaald moment ben je geselecteerd geweest voor Designosource, onze practice enterprise. Hoe was die ervaring?
Ditte:
Designosource is een agency waar je als laatstejaarsstudent in aan de slag kan. Je krijgt er een idee van hoe het er aan toe gaat bij een echt bureau. Het gaat van design en development tot projectmanagement en scrum. Het is belangrijk dat je samen verantwoordelijkheid opneemt voor een project, en vooral dat je die verantwoordelijkheid houdt. Je komt jezelf ook wel eens tegen, maar het is absoluut een interessante ervaring!

(Lees verder onder de foto)

Story image

Je hebt ook een stage gedaan. Was dat ook als UI/UX designer of had je toen een andere functie?
Ditte: Ik heb stage gedaan bij webbureau Roedel. Daar heb ik inderdaad wel veel UI/UX werk gedaan, maar ook een stuk development. Het design ging van buttons tot animaties, afbeeldingen, invoervelden en alle andere items waarmee de gebruiker interactie heeft.
Tijdens het development mocht ik dat omzetten naar front-end code: dat wat je effectief te zien krijgt op je scherm. Het is vooral samenwerken maar het is ook leuk om eens de technische persoon te zijn en in wireframes te denken. Door je stage zijn er daarna geen grote verrassingen meer en ben je goed voorbereid.

Programmeren is een manier van denken. Vanaf het moment dat je dat mee hebt, lukt het wel en moet je daar niet meer bang voor zijn.

Design voor vrouwen en development voor mannen, mogen we het zo zien? Hoe heb jij uiteindelijk de keuze gemaakt?
Ditte: Ik heb vrij snel een keuze gemaakt voor design, al vond ik development ook  verrassend leuk. Analytisch denken en wiskunde was nooit mijn ding, dus dat schrikte mij wel af. Het gaat dan vooral over programmeren en de technische kant van websites en apps ontwikkelen. Achteraf bleek ik het toch leuk te vinden, maar ik vond het handiger om echt een expertise te kiezen. Het is dus absoluut niet nodig dat vrouwen bang zijn voor het codeerverhaal, want je hoeft er helemaal niets voor te kennen op voorhand. De techwereld is sowieso een mannenbastion. Ook op de werkvloer voel ik dat een goede balans tussen mannen en vrouwen beter werkt. Programmeren is een manier van denken. Vanaf het moment dat je dat mee hebt, lukt het wel en moet je daar niet meer bang voor zijn.


Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de bachelor Interactive Multimedia Design? Bezoek dan onze website of kom eens - online of offline - langs op een van onze infomomenten.
Campus De Ham
Campus De Ham Raghenoplein 21bis, 2800 Mechelen

 

#weareMECHELEN Media & Communication *Graduated
Over Thomas More

#wearemore! Twintigduizend studenten en een veelvoud aan afgestudeerden bij Thomas More-hogeschool. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Honger nog niet gestild? Check www.thomasmore.be/find-us en volg de takeovers van onze studenten op Instagram.Thomas More
www.thomasmore.be/campussen