“Durf off the grid te gaan. Je zal versteld staan van de waaier aan mogelijkheden in de toeristische sector”
Vrijgevochten ziel, sociaal geëngageerde dromenvanger, hongerige avonturier, mensenmens en nieuwsgierig stokstaartje. Herken je jezelf in dit dreamteam van persoonlijke kwaliteiten en heb je nog geen studiekeuze gemaakt? Dan is de opleiding International Tourism & Leisure aan Thomas More een no brainer. Alumnus Alexander Gysbrechts (24) uit Ekeren gaat off the grid met jou. “Je zal versteld staan van de waaier aan mogelijkheden in de toeristische sector”, breekt Alexander een lans voor de veelzijdigste professionele uitdaging ter wereld.
De inkt van Alexanders diploma International Tourism & Leisure was vorig academiejaar nog niet droog of de jongeman zette zijn handtekening al onder een vast contract bij het Antwerpse Slow Cabins, een startup die overprikkelde stedelingen onderdompelt in rust en stilte op geheime locaties in de natuur. Zijn job? Booking & Guest Experience Manager. “Ik dacht dat die functie te hoog gegrepen was maar toch ben ik mijn kans gegaan”, zegt Alexander. “Mijn Engelstalige moeder zegt altijd: nothing ventured, nothing gained. Wie niet waagt, niet wint. Maar toegegeven, ik was wel blij verrast dat ik de meest geschikte kandidaat bleek te zijn voor de job.”
(Lees verder onder de foto's)
Zijn verregaande interesse voor nieuwe culturen, duurzaamheid en hospitality legden hem geen windeieren. Het werd zijn tweede natuur. Na een persoonlijke zoektocht van enkele jaren kwam al dat moois bovendrijven. “Enkele jaren geleden”, vertelt de Antwerpenaar, “vond ik mijn draai hier niet. Barcelona werd mijn volgende bestemming. Daar werkte ik als tour guide. De microbe van het toerisme kreeg me gaandeweg te pakken. Al gauw kon ik mijn interesses in de praktijk toepassen. Mijn keuze voor de studierichting International Tourism & Leisure was dan ook snel beklonken. Aan Thomas More. Nergens anders. Drie jaar geleden was de hogeschool de enige plek in België waar je een Engelstalige opleiding in toerisme kon volgen. Dat is een absoluut pluspunt. Achteraf gezien was deze keuze het beste wat me is overkomen.”
Tijdens zijn uitwisseling in het tweede jaar koos Alexander voor een op het eerste gezicht atypische bestemming: Helsinki. Het werd een voltreffer. “Tijdens mijn verblijf in het noorden ben ik op ontdekking gegaan naar Lapland, Noorwegen, Zweden, Rusland en Estland. Dat waren onvergetelijke ervaringen: de natuur, de mensen en de weersomstandigheden. Maar ook de manier van lesgeven daar heeft me in positieve zin verrast. De scholen werken er veel en nauw samen met studenten en bedrijven. Bij Thomas More vind je die verfrissende en menselijke aanpak ook terug. Ik had altijd het gevoel dat ik met eender welk probleem wel bij iemand terechtkon. Bovendien zijn de docenten de juiste mannen en vrouwen op de juiste plek. Vaak hebben ze ervaring in de toeristische sector. Ze weten waarover ze praten, en dat wekt vertrouwen”, luidt het.
(Lees verder onder de foto's)
Door de gevolgen van de coronacrisis leeft bij heel wat jongeren het gevoel dat de toekomst in de toeristische sector op de helling staat. “Zoals zovele sectoren ondervindt het toerisme de gevolgen van corona. Daar moeten we niet flauw over doen. Maar er wordt nog wel veel gereisd, in binnen- en buitenland. Corona mag zeker geen reden en excuus zijn om de studie niet aan te vatten. Als de sector je interesseert, dan moet je er vol voor gaan. Kies iets wat je graag doet en pieker niet over wat in de toekomst goed zal verdienen. Met hard werk, motivatie en passie komt alles vanzelf. Trouwens, tegen het einde van je studies zal de markt zich hersteld hebben. Daar ben ik van overtuigd. Durf off the grid te gaan. Je zal versteld staan van de waaier aan mogelijkheden in de toeristische sector”, besluit Alexander.
Verleg jij, net als Alexander, je grenzen in onze opleiding Toerisme? In het Nederlands of in het Engels? Aan jou de keuze / up to you!