“Een plan b heb ik nooit gehad: als het hier niet lukte, dan lukte het nergens”
Van Turnhout naar Club Brugge
Als alles goed gaat, studeert Jarne Nauwelaers (20) in juni 2021 af in de richting Sport- en Cultuurmanagement. Maar eerst is er nog die stage bij Club Brugge waar hij reikhalzend naar uitkijkt. “De sportwereld is competitief: je hebt ondernemingszin en werklust nodig om er te komen.”
Over zijn keuze om Sport- en Cultuurmanagement te studeren, heeft Jarne zich niet lang het hoofd moeten breken. “Ik was altijd al geïnteresseerd in sport. In het middelbaar studeerde ik Humane Wetenschappen, en in het zesde jaar kregen we op een dag de tijd om op studiewijzer richtingen op te zoeken die ons interesseerden. Ik las de omschrijving van de opleiding en was meteen verkocht. Terwijl iedereen nog aan het zoeken was wat hij wou studeren, wist ik al na tien minuten wat het moest worden. Dat is nooit meer veranderd.”
Zijn eerste jaar op de hogeschool begon nochtans woelig, geeft Jarne toe: in augustus moest er vooral puin geruimd worden. “Tja, dat eerste jaar had ik zes herexamens. Vooral de economische vakken had ik onderschat. Ik wist op voorhand dat dat een struikelblok zou zijn.”
“Mijn ouders hebben toen gevraagd: 'Wat is uw plan b?' Maar een plan b heb ik nooit gehad: ik moest en zou in mijn opleiding slagen. In het tweede jaar heb ik dan de klik gemaakt, en me gerealiseerd dat mijn vaardigheden goed genoeg waren om in deze sector echt iets te kunnen bereiken. Maar dat betekende ook dat ik de theorie onder de knie moest krijgen.”
Door extra hard te werken, wist hij het tij te keren. “Ik ga eerlijk zijn: ik ben in mijn tweede jaar ook gewoon meer naar de les geweest. Dat is het nadeel van een hechte vriendengroep leren kennen op de campus: af en toe zijn de verlokkingen van de buitenwereld te groot. (lacht) In het tweede jaar was ik veel gedisciplineerder. Voor het vak boekhouden heb ik zelfs bijlessen genomen, en voor de examens zonderde ik mezelf af van de buitenwereld zodat ik de leerstof zeker onder de knie zou krijgen.”
(Lees verder onder de foto's)
Sindsdien gaat het veel beter, klinkt het, en in de voorbije twee jaar en half zijn er al heel wat mooie kansen gepasseerd. “De stage die ik in het tweede jaar heb gedaan, was tot nu toe een absoluut hoogtepunt voor mij. Ik werkte voor Sport Concepts VZW, een organisatie die voetbalstages organiseert tijdens schoolvakanties. Nog steeds werk ik af en toe als freelancer voor dat bedrijf, wat natuurlijk erg mooi is." Ook naar de stage die hem begin 2021 te wachten staat, kijkt hij enorm uit. “Na heel veel moeite te doen, heb ik een stage bij Club Brugge weten te versieren. Daar ben ik terechtgekomen door een start-up die ik samen met mijn klasgenoot Bo Duerinck aan het opstarten ben."
"Bij Club Brugge mochten we meteen langskomen om ons idee te pitchen, en daar waren ze erg enthousiast. Op het einde van dat gesprek vroegen ze: 'Moeten jullie geen stage doen?'"
Dat zit zo: tijdens de zomer van 2020 kwamen Jarne en Bo op het idee dat er nog wel een extra laagje beleving toe te voegen viel aan voetbalmatches. Dat klinkt vaag, en dat is bewust: hun idee is momenteel nog niet gepatenteerd, en ze willen het zekere voor het onzekere nemen. “Maar bij Club Brugge mochten we dus wel meteen langskomen om ons idee te pitchen, en daar waren ze erg enthousiast. Op het einde van dat gesprek vroegen ze: 'Moeten jullie geen stage doen?' Je moet weten: Club Brugge is de club waarvoor ik al supporter van toen ik vier jaar oud was (zie foto hieronder). Ook toen we er langs gingen om ons idee uit de doeken te doen, heb ik m’n ogen uitgekeken. Wat later heb ik mijn cv en een lange motivatiebrief opgestuurd, waaraan ik zelfs foto’s had toegevoegd waarop ik als kind zat te supporteren voor hun club, en ik had mijn stage te pakken. Ongelofelijk!”
(Lees verder onder de foto van Jarne als kindje bij Club Brugge)
De opleiding was een enorme ruggensteun om die start-up te concretiseren, zegt Jarne. “Het was altijd al een droom van mij om ooit een eigen bedrijfje uit de grond te stampen. Net nadat ik samen met Bo op het idee was gekomen voor onze start-up, kregen we een mail van de hogeschool dat we dit jaar, in het vak Practice Enterprise, aan dat bedrijfje konden schaven. Tijdens de lesuren krijgen we nu de vrijheid om ons bedrijf uit te schrijven en te ontwikkelen terwijl we bijgestaan worden door enkele ervaren ondernemers. Dat is voor ons natuurlijk ongelofelijk handig en leerrijk.”
"De sportwereld is waanzinnig competitief. Als je daar een voet tussen de deur wil krijgen, moet je tonen dat je bereid bent om extra te werken en dat je jezelf kan verkopen.”
Die ondernemingszin is van onmiskenbaar belang voor studenten die het ook in het werkveld willen maken, vindt Jarne. “Als we niet met die start-up begonnen waren, had ik nu geen stage te pakken gehad bij Club Brugge, zo eenvoudig is het. Bij mij is het besef dat ik er veel voor over heb om het in deze sector te maken pas gekomen na dat lastige eerste jaar. Sindsdien heb ik ook een paar webinars gevolgd, die allemaal niet verplicht zijn, maar waarmee je jezelf wel kan onderscheiden van de andere studenten. De sportwereld is waanzinnig competitief. Als je daar een voet tussen de deur wil krijgen, moet je tonen dat je bereid bent om extra te werken en dat je jezelf kan verkopen.”
In het ideale geval sleept Jarne de komende jaren dus een job bij zijn geliefde voetbalclub uit het vuur, of wordt die start-up in een mum van tijd een succesvolle multinational. Maar zelfs als de toekomst zich in andere bochten wringt gelooft Jarne dat het wel goedkomt. "Op school werd de voorbije jaren meermaals benadrukt hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn op LinkedIn. Ik heb mijn netwerk op dat platform de voorbije jaren sterk uitgebouwd, en heb er ondertussen veel nuttige connecties. Mijn laatste post ging bijvoorbeeld over een marktonderzoek dat we uitvoeren voor onze start-up, en dat bericht werd meteen door meer dan tweeduizend mensen bekeken. Er moet dan maar één iemand tussen zitten die je een mooie jobaanbieding kan geven, en je bent vertrokken.”
🤸🏼♀️ Jarne volgt de richting Sport- en Cultuurmanagement op de campus in Turnhout.
🏃🏿♀️ Benieuwd naar onze andere sportopleidingen? Je vindt het overzicht hier.
🤝🏿Of kom eens kennismaken!