‘Het doet enorm deugd om te ontdekken wat ik goed kan.’

‘Het doet enorm deugd om te ontdekken wat ik goed kan.’

Cheyenne (23) volgt de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk.

Cheyenne wilde altijd al iets met mensen doen. Ze volgde Humane Wetenschappen op de middelbare school en begon aan een bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. Maar voelde zich daar toch niet helemaal op haar plaats. Op zoek naar een opleiding die het beste bij haar ambities én bij haar manier van leren past, kwam ze bij de graduaatsopleiding Maatschappelijk Werk terecht. Een opleiding op mensenmaat.

Het was wel even zoeken voor Cheyenne toen ze van de middelbare school kwam. 'Je bent dan nog zo jong en moet al zo’n belangrijke keuzes maken. Je kan op je achttiende toch niet weten wat voor job je de rest van je leven wil gaan doen?' Dankzij een goede trajectbegeleider op Thomas More zit ze sinds vorig jaar op de goede plek. 'Ik wist wel zeker dat ik van mensen helpen mijn job wil maken, maar de sociale sector is zo breed, dat ik niet wist waar te beginnen. En beginnen is exact wat ik hier kan doen!'

Tijdens je opleiding tot professioneel hulpverlener krijg je alle theorie en tools die je nodig hebt aangereikt, maar je leert ook de verschillende organisaties en domeinen binnen de sector kennen. Tijdens je hele traject loop je verschillende stages op de meest uiteenlopende plekken. Zo doe je tonnen ervaring op en krijg je tijd om uit te vissen waar je talenten liggen.

‘Toch liever werken met volwassenen!’

Cheyenne deed haar eerste werkervaring op bij Auxilia, een vrijwilligersorganisatie die onder andere kansarme kinderen helpt bij huiswerk. “Een heel waardevolle plek en heel waardevol werk dat ik graag deed, maar ik heb ontdekt dat ik toch gemakkelijker met volwassenen communiceer dan met kinderen (lacht). Voor mijn volgende stage zoek ik het dus in een andere richting. Werken op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis lijkt me heel interessant.”

Ook tijdens de lessen die je op de campus volgt, ga je zelf aan de slag. Alle kennis die je opdoet, leer je meteen toepassen in de praktijk. “Door op zo’n actieve manier met theorie bezig te zijn, ontwikkel je een goede voeling met je vak en leer je dingen veel gemakkelijker.”

"Je kan pas echt een goede hulpverlener zijn als je ook jezelf in de ogen durft te kijken, want het enige werkmateriaal dat je hebt, is de ander en jezelf. Zo interessant!”

(Lees verder onder de foto)

‘Een intense, maar leuke ervaring!'

Openheid, een grote interesse in anderen en sociaal engagement zijn belangrijk voor een maatschappelijk werker en maken dus ook deel uit van de opleiding. “Nog voor de opleiding goed en wel startte, werden we met de hele groep op driedaagse gestuurd. Een intense, maar heel leuke ervaring! Er werd samen gekookt, gewandeld, heel veel gepraat en nog meer geluisterd. We bouwden aan een goede luistertechniek, maar ook over onszelf reflecteren was er belangrijk. Je kan pas echt een goede hulpverlener zijn als je ook jezelf in de ogen durft te kijken, want het enige werkmateriaal dat je hebt, is de ander en jezelf. Zo interessant!”

Niet alleen binnen de opleiding, maar op de hele campus zit de sfeer goed. Ook de docenten dragen daar hun steentje aan bij. “Er wordt veel rekening gehouden met de stem van de studenten. Docenten zullen altijd voor je doen wat ze kunnen. We werken hier echt samen.”

Dat Cheyenne graag studeert aan Campus Sanderus mag duidelijk zijn. ‘Ik pendel iedere dag drie uur met de trein speciaal voor deze opleiding, ik heb er dus wel wat voor over! Op lange dagen zit ik om 5u op de trein en ben ik pas om 20u weer thuis, maar het is het absoluut waard.'

"Het doet enorm deugd om te ontdekken wat ik goed kan en dát ik het goed kan. Daar ga ik eerst nog volop van profiteren!"

'Ik kan wel studeren!'

Na drie jaar in de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie, besloot Cheyene te stoppen. Ze voelde zich er niet helemaal goed in haar vel waardoor haar cijfers zakte. 'Ik was heel teleurgesteld in mezelf en mijn zelfvertrouwen wat kwijt. Studeren was niks voor mij, dacht ik. Gelukkig kwam ik toch nog hier terecht. Mijn cijfers vorig jaar waren goed. Ik kan wel studeren, ik had gewoon nog niet de juiste studie gevonden!'

Nog een jaar en ze heeft haar diploma als maatschappelijk werker op zak. Misschien gaat ze dan aan het werk. Of ze kan instromen in een verkort traject voor de bachelor Sociaal Werk of Toegepaste Psychologie. 'Dat zien we dan wel. Stap voor stap. Het doet enorm deugd om te ontdekken wat ik goed kan en dát ik het goed kan. Daar ga ik eerst nog volop van profiteren!'


Inspireert Cheyenne haar verhaal jou? Ontdek dan snel het graduaat Maatschappelijk werk op onze website.
📍 Antwerpen Gezondheid & Welzijn
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.