'Het is aan de jeugd om de wereld groener te maken.'

'Het is aan de jeugd om de wereld groener te maken.'

Kelsey studeerde Voedings- en Dieetkunde Γ©n Voedingstechnologie. Omdat in de beste momenten alles samenvalt. Hier gebeurt het.

Kelsey Souwens (25) studeerde Voedings- en Dieetkunde op de campus in Geel, en behaalde later nog een diploma Voedingstechnologie. Haar doel? De manier waarop onze voeding geproduceerd wordt verduurzamen. 'Het is aan de jeugd om de wereld groener te maken.'

Kelsey had altijd al een grote interesse in voeding. In het middelbaar studeerde ze Sociaal Technische Wetenschappen, waar tijdens de lesuren weleens gekookt werd. Lang twijfelde ze dus niet om na haar middelbare studies Voedings- en Dieetkunde te studeren. 'Tijdens die opleiding heb ik veel bijgeleerd over de impact van voeding op onze gezondheid. Maar nadien wilde ik toch meer weten over hoé onze voeding dan precies gemaakt wordt. Toen heb ik me nog ingeschreven voor de opleiding Voedingstechnologie. Ik vind dat die twee diploma’s elkaar mooi aanvullen.'

Met die twee diploma’s op zak wil Kelsey vooral kijken hoe onze voedselproductie duurzamer gemaakt kan worden. 'Het zijn wij, de jeugd, die de wereld groener moeten maken. Voor mijn stage reisde ik bijvoorbeeld enkele weken naar Afrika, en het heeft me enorm aangegrepen om te zien hoe mensen daar nog steeds honger lijden. Onbegrijpelijk, als je weet hoeveel perfect bruikbare voeding we hier weggooien. Daaraan wil ik iets veranderen.'

Haar deelname aan Ecotrophelia, een Europese wedstrijd voor voedselontwikkeling, heeft die motivatie alleen maar versterkt. Voor die competitie maakte ze, samen met enkele studiegenoten, een spread op basis van groenten en fruit die anders in de vuilbak zouden belanden, en resten uit de kaasindustrie. 'De spread kan je als gezonde snack op tafel zetten, maar bijvoorbeeld ook op boterhammen smeren of in pastasaus verwerken. We zijn met ons team vorige maand naar de Europese finale afgereisd, en belandden nét naast het podium. Maar de hele belevenis heeft me wel warm gemaakt om me in de toekomst alleen maar meer te verdiepen in duurzame voedselontwikkeling.'

Story image

Kelsey heeft niet het gemakkelijkste studieparcours achter de rug, zegt ze zelf. 'Mijn ouders gingen uit elkaar tijdens mijn studies, wat het studeren toch wat bemoeilijkt heeft. Op school kon ik gelukkig bij mijn docenten terecht, die me echt hebben geholpen om oplossingen te zoeken zodat ik deze opleiding tóch tot een goed einde kon brengen. Dat is het voordeel van aan een hogeschool te studeren, en niet aan een universiteit, waar je soms toch wat meer als een nummer behandeld wordt. De meeste docenten kennen je persoonlijk, en merken het ook snel op als het niet goed gaat.'

Eerder dit jaar studeerde Kelsey af, om nadien meteen te beginnen werken. 'Ik heb een leuke kans gekregen bij zuivelproducent Friesland Campina. Ik bereid er de nieuwe producten voor ze naar het laboratorium opgestuurd worden om daar verder te worden onderzocht. Een mooie eerste stap, met groeimarges op lange termijn. Op dit moment wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen, en kijken hoe het werkleven in elkaar zit.'

Welke tips zou ze nog geven aan studiekiezers die zélf op het punt staan om een opleiding te kiezen? 'Volg vooral je eigen gevoel, en hou je niet te veel bezig met hoeveel werkgelegenheid er in een bepaalde sector is. Je moet uiteindelijk nog lang genoeg werken; dan kies je beter voor een job die je ook echt leuk vindt.'


🍜 Kelsey volgde Voedings- en Dieetkunde op de Campus in Geel.

🌾 En deed er daarna nog een studie Voedingstechnologie bovenop.

🀝🏿 Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Kom eens kennismaken!

πŸ“ Geel Biowetenschappen & Chemie
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.