'Het is waanzin, maar het voelt tegelijk zo fantastisch goed aan.'

'Het is waanzin, maar het voelt tegelijk zo fantastisch goed aan.'

1 september voor Philippe. Levenslang leren. Hier is het te doen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar is Vlaanderen meteen een zogeheten zij-instromer rijker: na veertien jaar werken in de uitgeverijsector staat Philippe Nuyts eindelijk voor de klas dankzij de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs. ‘Eindelijk’, want het kriebelde al langer. De flexibiliteit en de persoonlijke begeleiding bij Thomas More maakten dat hij durfde springen. De landing blijkt alvast perfect.

Philippe Nuyts voelde dat hij binnen de uitgeverijsector zijn professionele hoogtepunt had bereikt. Hij kende het wereldje ondertussen door en door en veel leuke uitdagingen zaten er niet meer in, integendeel. De uitgeverijsector staat onder druk en is eerder aan het afbouwen dan het uitbreiden: “Ik heb jarenlang hard en graag gewerkt maar de laatste tijd haalde ik hoe langer hoe minder voldoening uit mijn job. De boekenbeurs die ermee ophoudt, tegenvallende verkoopcijfers: de sector is toch zo’n beetje over zijn hoogtepunt heen. En het is absoluut geen fijn gevoel om op je bijna veertigste te moeten vaststellen dat je al het beste uit je carrière gehaald hebt. Ik had dan ook zo’n beetje een nu-of-nooit gevoel.

Op zoek naar een positief perspectief, ging hij nadenken over waar hij wél voldoening uit haalde: “Wat ik doorheen de jaren heel graag ben blijven doen, was het coachen van mensen. Of het nu om het begeleiden van auteurs of het opleiden van stagiairs gaat: het is aan jou om te zorgen dat ze vertrouwen krijgen en zo telkens weer hun grenzen naar boven kunnen verleggen. Dat gaat ook perfect op voor het onderwijs. De link was dus vrij snel gelegd.

"Flexibiliteit is bij Thomas More duidelijk géén marketingtruc."

Maar tussen het leggen van de link en het effectief zetten van de stap zat toch nog een serieuze kloof van onzekerheid: “De privésector verlaten voor het onderwijs betekent dat je heel hard buiten je comfortzone moet gaan. Voor een sector dan nog waarover je in de media ook niet altijd zo’n positieve verhalen hoort. Geen goede omkadering, van interim naar interim moeten hoppen, enzovoort. Komt daar nog bij dat ik mijn omscholing met mijn toenmalige job wou combineren. Dat maakte het voor een perfectionist zoals mezelf allemaal extra spannend.”

Dankzij Thomas More is het nu-of-nooit gevoel op een ‘nu’ uitgedraaid in plaats van een ‘nooit’. In het intakegesprek werd al vakkundig komaf gemaakt met een aantal drempels. Flexibiliteit is bij Thomas More duidelijk géén marketingtruc, geeft Philippe mee: “Ze helpen je uitstekend bij het inschatten welke workload haalbaar is. Op basis daarvan kan je een persoonlijk traject uitstippelen. Zo heb ik een deel van de lessen in afstandsonderwijs en op zaterdagmorgen gevolgd. Ik heb ook eerst de theoretische vakken afgewerkt om dan nu als leraar in opleiding aan het werk te gaan. Die flexibiliteit maakt dat je de heilige work-study-life balance netjes in evenwicht kan houden.

(Lees verder onder de foto's)

"Het onderwijs is passie, daar ben ik nu helemaal van overtuigd."

Niet alleen de flexibiliteit blijkt een grote plus, ook de docenten zelf: “Ze zijn niet alleen inhoudelijk sterk, ze hebben ook interesse in je persoonlijke verhaal. Hadden zij mij niet gestimuleerd om te springen, dan zat ik nu misschien toch wat gefrustreerd op m'n werk. Ze geven je hun stevige praktijkervaring mee, samen met oprechte feedback en steun. Dat geeft je vertrouwen een enorme boost en je krijgt meteen heel veel zin om de overstap naar het onderwijs te maken. Mijn docenten hadden me voorspeld dat ik makkelijk werk zou vinden, en ook dat is juist gebleken. Ik heb een zestal sollicitatiegesprekken gedaan en bij alle zes was ik aangenomen.

Uit die zes koos Philip uiteindelijk voor de zwaarste opdracht. Op 1 september start hij als leerkracht Nederlands, met een vleugje Engels en Frans bij. “Het wordt meteen al heftig bij de start, maar ik weet zeker dat het de juiste school is, al was het maar door de sterke omkadering van heel fijne, gepassioneerde collega's. Het onderwijs is passie, daar ben ik nu helemaal van overtuigd."

"Ik heb ook de luxe om in de hogere jaren les te geven. Mijn werkervaring in de privésector komt daar extra van pas. Ik kan jongeren voorbereiden op het werkveld en hen al bepaalde waarden meegeven: Hoe ga je collegiaal met elkaar om? Hoe bereik je succes in je job? Hoe geef je positieve feedback? Ik heb zelf gezien wat werkt en niet werkt op de werkvloer, en ik vind het fijn om de leerlingen die ervaring te kunnen meegeven.”

Het gevoel van over zijn professionele hoogtepunt heen te zijn, is achter de rug. De opleiding heeft voor nieuw perspectief gezorgd, zoveel is duidelijk: “Ja, ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt. Ik heb voor het eerst sinds lang weer vooruitzicht en dat doet enorm veel deugd. De echte vuurdoop komt natuurlijk pas straks, als ik effectief voor de klas sta. Het is waanzin eigenlijk, als je bedenkt waar ik anderhalf jaar geleden stond. Maar het voelt tegelijk ook zo fantastisch goed aan.”


πŸ‘©‍🏫 Philippe volgde een combinatietraject van de Verkorte Educatieve Bachelor Secundair Onderwijs op de campus in Geel in combinatie met een extra vakbekwaamheid op de campus in Vorselaar.

πŸ₯– Dankzij die extra vakbekwaamheid mag hij, naast de vakken die gebaseerd zijn op zijn eerdere diploma's en werkervaring, nu ook Frans geven.

πŸ“ Ook in Antwerpen, Mechelen en Turnhout kan je lerarenopleidingen volgen.

πŸ‘€ Benieuwd naar hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de
​ opleidingscoördinator. Je vindt de contactgegevens op onze website. 

🀝🏿 Of kom eens kennismaken

πŸ“ Geel πŸ“ Vorselaar Onderwijs *Werken en studeren
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.