“Het vertrouwen in studenten uit Vorselaar is heel groot”
Brent ging zelf zo graag naar school, dat het al snel duidelijk was dat hij voor de klas thuis hoort.
Brent zit in zijn tweede jaar Leraar Secundair Onderwijs in Vorselaar. Hij ging zelf zo graag naar school, dat het al snel duidelijk was dat hij voor de klas thuis hoort. “De lat in Vorselaar ligt hoog, maar daar krijg je heel wat vakmanschap, vertrouwen en passie voor in de plaats!”
Waarom heb je voor Vorselaar gekozen?
Toen ik heb beslist dat ik een lerarenopleiding wou volgen, heb ik verschillende hogescholen en campussen bezocht. Na mijn bezoek aan Campus Vorselaar voelde ik meteen dat ik daar wou studeren. Ik kwam als een bang schaapje die grote inkomhal binnen maar werd meteen warm ontvangen en op mijn gemak gesteld door de docenten. De sfeer was heel gemoedelijk. Het voelde echt een beetje als thuiskomen.
Ik wou heel graag Engels kiezen als onderwijsvak , maar twijfelde omdat ik in het middelbaar Sociaal-Technische Wetenschap heb gevolgd. Een richting met niet zo veel uren Engels. Maar de docent waarmee ik aan de praat raakte op de opencampusdag zei meteen “als jij dat wilt, dan gaan wij daar samen aan werken om dat te doen slagen.” Dat was heel geruststellend.
De lerarenopleiding in Vorselaar staat voor vakmanschap. Hoe ervaar jij dat?
De lat in Vorselaar ligt hoog. Maar dat moet ook. Vanaf het moment dat je met je diploma buiten stapt op de campus ben je 100% leraar. Dan ben je helemaal klaar om de passie voor je vak over te brengen en jongeren te inspireren. Er rust als leerkracht een grote verantwoordelijkheid op je schouders.
Dat voel je al tijdens je opleiding. De docenten zorgen voor een optimale ondersteuning, maar zijn wanneer het nodig is ook heel kritisch. Vooral bij de stages liggen de verwachtingen hoog.
Een aanpak die loont. Stagescholen zijn vaak heel blij met studenten uit Vorselaar. Ik merk zelf dat ik als stagiaire veel vertrouwen en verantwoordelijkheid krijg van mijn stagescholen. Nog voor ze mij goed en wel kennen, vertrouwen ze mij als stagiaire al blindelings. Enkel en alleen omdat ik uit Vorselaar kom. Dat schept een situatie waarin je als stagiaire ook niet wil teleurstellen. Op zo’n moment ben je heel blij met de vakkennis en ondersteuning vanuit je opleiding.
(Lees verder onder de foto's)
Het lerarenberoep komt vaak negatief in het nieuws. Hoe sta jij daar tegenover?
Iedereen heeft een mening over ‘de job van leerkrachten’, maar tegelijkertijd weet bijna niemand wat de job écht inhoudt. Een job als leerkracht stopt niet na de schoolbel. Ook ’s avonds, in het weekend en tijdens de vakanties moeten er vaak nog heel veel dingen gebeuren. Daar staan maar heel weinig mensen bij stil. Buitenstaanders focussen vooral op de schoolvakantie waar je als leerkracht, in het beste geval, van kan genieten. Door daarbij stil te staan wordt de kern van het probleem genegeerd: de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. En daarvoor moet er kritisch naar ons onderwijs worden gekeken. Voorbij de vakanties en de ‘interessante uren’ dus. Het is heel jammer dat er een totaal verkeerde perceptie rond het beroep bestaat.
Vorselaar is het grootste onderwijsdorp van Vlaanderen. Maar hoe ziet het studentenleven er uit?
Bruisend! (lacht) Ik sta zelf vaak op de opencampusdagen om bezoekers rond te leiden en krijg dan vaak de vraag of Vorselaar niet saai is voor studenten. Maar het tegendeel is waar! De studentenvereniging van Vorselaar werkt nauw samen met de studentenverenigingen uit Turnhout, Lier en Geel. Bij het begin van het academiejaar brengen we alle evenementen samen op 1 kalender en dan merken we dat er in de praktijk bijna elke dag iets te doen is! Net zoals de campus, is ook onze studentenvereniging super toegankelijk. Al die leraren in spé zijn zo sociaal, dat je meteen wordt opgenomen in de groep. Studenten komen vanuit heel Vlaanderen naar Vorselaar voor onze cantussen. Dat zegt genoeg hé!
Inspireert dit verhaal jou? Ontdek de opleiding leraar secundair onderwijs op onze website.