“Het was altijd mijn droom om atleten te coachen”

“Het was altijd mijn droom om atleten te coachen”

Kenneth studeerde Sport en Bewegen én Sport- en Cultuurmanagement

Kenneth Coomans (24) studeerde Sport en Bewegen en volgde daarna een verkort traject Sport- en Cultuurmanagement. Allebei op de campus in Turnhout. “Met mijn twee diploma’s kan ik nog alle kanten op.” Dat Kenneth niet kan stil zitten is een understatement. Waar hij zat tijdens dit interview? "In mijn wielerbroek op de rollen! Van zodra dit interview erop zit, begin ik aan mijn training.”

We haasten ons dus door de vragenlijst heen, maar toch moet de studieloopbaan van Kenneth eerst even wat beter worden geschetst. Dat hij later iets met sport wou gaan studeren, wist Kenneth eigenlijk al vroeg. “Ik ben altijd een heel fervent sporter geweest: tot mijn twintigste heb ik intensief gemountainbiket, en zat ik in de nationale ploeg. Ook nu rijd ik nog steeds wedstrijden op Vlaams en nationaal niveau. In mijn vrije tijd begeleid ik wielrenners.”

“Sport en Bewegen is vooral gericht op op het in bewegen brengen en houden van klanten, op een gezonde en duurzame manier, terwijl Sport- en Cultuurmanagement meer inzoomt op het ondersteunen en managen van projecten, organisaties en ondernemingen binnen de brede sport- of cultuursector. "

(Lees verder onder de foto's)

Met een diploma Sport en Bewegen kan je heel uiteenlopende doelgroepen begeleiden: van topsporters over recreanten tot mensen die nog nooit hebben gesport. Kenneth zijn grote droom richtte zich op een deeltje daarvan: hij wou later een handvol atleten individueel en intensief coachen. De opleiding Sport en Bewegen zou hem iets dichter bij die droom brengen. "Maar in België zijn er natuurlijk niet zo veel topatleten die op die manier begeleid moeten worden. Toen ik dus later merkte dat er in Turnhout ook een verkort traject mogelijk was om nog een diploma Sport- en Cultuurmanagement te behalen, leek dat plots toch óók heel interessant.”

Het zijn eigenlijk twee heel verschillende opleidingen, zegt Kenneth. “Sport en Bewegen is vooral gericht op op het in bewegen brengen en houden van klanten, op een gezonde en duurzame manier, terwijl Sport- en Cultuurmanagement meer inzoomt op het ondersteunen en managen van projecten, organisaties en ondernemingen binnen de brede sport- of cultuursector. Door die tweede studie heb ik ontdekt dat dat hele managementdeel me eigenlijk ook heel erg aanspreekt. En met die twee diploma’s kan ik met mijn carrière nog veel richtingen uit.”

(Lees verder onder de foto's)

Kenneth werkt nu voor BikeValley in Paal, een innovatiecentrum voor de fiets- en wielerindustrie. “Ik ben er enerzijds verantwoordelijk voor de sociale mediakanalen en verschillende administratieve taken, wat ik erg boeiend vind. Het andere luik van mijn job bestaat uit het begeleiden van atleten in de windtunnel en in de klimaatkamer. In de windtunnel, waarvan de onze de grootste in heel België is, onderzoeken we welke fietsaccessoires het beste zijn om zo snel mogelijk de finish te bereiken. En in onze klimaatkamer kunnen we topatleten trainen in hoe ze moeten omgaan met extreme warmte of vochtigheid. De variatie die in mijn job zit, vind ik geweldig.” 

"Nu ik gemerkt heb dat marketing en management me ook goed afgaan, hoef ik me niet tot sport alleen te beperken. In die zin liggen alle wegen open."

Ondertussen ligt zijn studententijd een jaar achter hem. Hoe hij terugkijkt op die periode? ​ “Ik heb nooit grote problemen gehad op school", zegt hij. "Er waren ook geen vakken die me niet interesseerden. Als ik achteromkijk, ben ik dus vooral blij met het traject dat ik heb afgelegd. Al moet ik toegeven dat ik ook opgelucht ben dat ik op tijd gestopt ben met studeren. Studenten die nu op school zitten en alle lessen digitaal moeten volgen, daar heb ik erg mee te doen.” 

Na nog maar een klein jaar aan de slag te zijn, is het voor verre toekomstplannen nog wat vroeg. “Maar nu ik gemerkt heb dat marketing en management me ook goed afgaan, hoef ik me niet tot sport alleen te beperken. In die zin liggen alle wegen open. Als ik binnen tien of vijftien jaar genoeg gehad zou hebben van sport, zal ik wel genoeg ervaring hebben opgedaan om ook in een andere sector aan de slag te gaan.” 

Hij zegt het schoorvoetend, maar misschien start hij de komende jaren wel zélf een bedrijfje op. “Concrete plannen zijn er nog niet, maar de voorbije maanden heb ik een grote interesse voor koffie ontwikkeld. Misschien start ik op termijn wel een eigen koffiezaak op. De marketingervaring die ik nu opdoe, komt later dan ook nog wel van pas.” Maar alvorens het zover is, wil hij vooral nog veel bijleren, benadrukt hij. En zijn fietstraining afronden.


🤸🏼‍♀️ Kenneth studeerde Sport en Bewegen en een verkort traject Sport- en Cultuurmanagement op de campus in Turnhout.

🏃🏿‍♀️ Benieuwd naar onze andere sportopleidingen?  Je vindt het overzicht hier.

🤝🏿Of kom eens kennismaken!

📍 Turnhout Sport *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.