‘Ik ben mezelf tijdens mijn opleiding vaak tegengekomen’

Lara studeerde International Journalism en werkt nu voor Vranckx

‘Nadat ik de film Hotel Rwanda had gezien toen ik 12 was, wist ik ​ dat ik journalist wilde worden’, begint Lara haar verhaal. Lara studeerde International Journalism. De opleiding wordt gedeeltelijk in het Nederlands en gedeeltelijk in het Engels gegeven en legt een sterkere focus op internationale thema’s dan de opleiding Journalistiek. Lara volgde eerst 3 jaar Arabistiek en Islamkunde aan de UGent, maar besloot dan toch het pad van haar dromen te bewandelen. Ze voltooide haar International Journalism-studies in twee jaar, omdat ze flink wat vrijstellingen kon voorleggen uit haar opleiding aan de UGent. ​

‘Nog nooit heb ik ​ zo’n goede begeleiding gekregen in mijn studietraject’, vertelt Lara. ‘De opleidingsmanager en trajectbegeleider stippelden een efficiënt studieprogramma voor mij uit omdat ik een voorsprong had. Mijn ervaring en voorkennis waren niet voor niets geweest. Ik heb drie jaar aan de universiteit gestudeerd en ervaarde een gebrek aan ondersteuning. Het was dan ook een hele verademing om op Thomas More aan een nieuw avontuur te beginnen. Je krijgt hier de indruk dat docenten de vinger op de wonde durven te leggen. Ze willen jou zien openbloeien, houden je niet tegen om jouw eigen richting op te gaan en vormen een fundament waarop je kan bouwen.’

'Ik wil verhalen vertellen die niet gemakkelijk tot bij het publiek raken'

Tijdens haar opleiding kreeg Lara de kans om te werken met professioneel materiaal en maakte ze live-programma’s in een echte studio. ‘De beste opleiding Journalistiek? Daarvoor moest ik bij Thomas More zijn! Dat hoorde ik al voor ik mij had ingeschreven. Toen ik zag dat het ook nog mogelijk was om de opleiding gedeeltelijk in het Engels te volgen, was ik meteen verkocht. ​ Op deze manier onderscheid je je als student en krijg je de kans om je eigen pad te bewandelen’, aldus Lara.

“Geen enkel idee was raar'

‘Dieptepunten? Goh, zonder zwans, die heb ik niet ervaren’, vertelt Lara. De laatste twee jaren ​ is ze vooral zichzelf tegengekomen. Er was zoveel mogelijk, waardoor ze de lat voor zichzelf heel hoog legde. Ik stelde mezelf soms in vraag en liep dan wel eens met mijn hoofd tegen de muur. Achteraf gezien bleek dat net een pluspunt. Je krijgt de ruimte om de tegenslagen een plaats te geven’, zegt Lara. Een hoogtepunt voor Lara was de vrijheid die ze kreeg tijdens haar studies. We bepaalden zelf welke reportages we wilden maken en kregen daar de nodige ondersteuning bij. Geenenkel idee werd als raar beschouwd’, gaat ze verder. Samen met twee studiegenoten richtte Lara een multicultureel journalistiek platform, HUGO, op. Ze brachten positieve verhalen over nieuwkomers. ‘Dat ging gepaard met zéér vroege ochtenden en extreem late avonden van montagewerk. Een goede preview van het leven als journalist. Het eindwerk ‘Moria’s Ticking Virus’ dat ik samen met Michelle Peters maakte, is genomineerd geweest voor de Prix Europa in de categorie Rising Star’, vertelt Lara trots.

 

Leergierigheid, doorzettingsvermogen en héél hard werken

‘Ik wil verhalen vertellen die niet gemakkelijk tot het bij publiek raken, het systeem in vraag stellen en - waarom ook niet - het neerhalen of blootleggen waar het moet’, vertelt Lara over haar job als journalist. Ze liep tijdens haar opleiding stage bij de VRT, op de redactie van Rudi Vranckx. Ze is dan op projectbasis voor Vranckx beginnen te werken en dat doet ze nu nog. ​ Daarnaast is ze samen met haar collega ook bezig aan een nieuwe documentaire.

'Ik sta nu waar ik tien jaar geleden van droomde'

‘Het liefst wil ik conflict – en oorlogsjournalistiek blijven combineren met mijn eigen documentaires. Ik heb veel geluk gehad dat Rudi Vranckx mij na mijn stage onder zijn vleugels heeft genomen en mij actief bij projecten betrekt. Ik heb tijdens mijn stage de kans gekregen om met de crème de la crème in dit vak te werken. Ik heb er ook het beste van mezelf gegeven en elke kans gegrepen die ik voorgeschoteld kreeg. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. 2020 was immers geen eenvoudig jaar om af te studeren en op zoek te gaan naar werk. Maar ik zou niet weten welk beroep anders dan dat van journalist, ik zou moeten uitoefenen’, zegt Lara.

'Niets mis met een foute keuze'

Volgens Lara ligt de journalistiek de laatste jaren vaak onder vuur. ‘Journalisten worden in vraag gesteld en de lezer of kijker neemt niet zomaar alles aan. Dat is een goede zaak. Op deze manier word je als journalist verplicht om je werkmethodes mee te geven. Aan de andere kant is de wereld van fake news en desinformatie zo gigantisch geworden, dat dit het werk ook moeilijk maakt. Het is onze taak om de waarheid te delen, maar het is niet onze taak om steeds neutraal te zijn’, vindt Lara.

Of Lara nog een tip heeft voor studiekiezers? ‘Probeer de opleiding die je wil volgen, maar wacht niet te lang met veranderen als je een richting bent ingeslagen die je toch niet ligt. Er is niets mis mee om in het begin de foute keuze te maken. Je daarin wentelen totdat je eraan onderdoor gaat daarentegen, kan nooit de bedoeling zijn’, zegt Lara.

Volgend jaar begint Lara aan een online master. Ze hoopt haar werk en studies te kunnen combineren. ‘Ik heb waanzinnig veel te danken aan de opleiding en de docenten. Ze gaven mijn zelfvertrouwen een boost en nu kan ik met trots zeggen dat ik op de positie sta, waar ik tien jaar geleden van droomde. Ik blijf de nadruk leggen op het feit dat hard werken essentieel is. Wees nooit bang en heb de ballen om je eigen kansen te creëren’, zegt Lara.

Ook gebeten door International Journalism? Kijk dan snel op onze webpagina!

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.