‘Ik ga echt voorbij die cijfers. En zie ook de ondernemer erachter. Dat maakt onze job net zo mooi.’

‘Ik ga echt voorbij die cijfers. En zie ook de ondernemer erachter. Dat maakt onze job net zo mooi.’

Alumna Nele Willems maakt cijfers sexy.

Boekhouders zijn grijs, mannelijk en saai! Toch? Nele Willems bewijst het tegendeel. Ze is super kleurrijk, op-en-top vrouw en enorm enthousiast. Als een positieve activa staat ze met haar hoge hakken in het leven én in haar beroep.

Geen plan B

Wanneer de kleine Nele Willems (°1996) een vriendenboekje invult, antwoordt ze niet zoals zovelen ‘dierenarts’ op de vraag ‘wat wil je later worden?’. Maar ‘boekhouder’. Dat ze in 2014 haar professionele bachelor in Accountancy-Fiscaliteit aan Thomas More behaalt, verbaast dus niet. ‘Ik had zelfs geen plan B’, vertelt ze. ‘Voor mij was het van kindsbeen af heel helder: ik wil iets met cijfers doen. Op de handelsschool in Turnhout zat ik helemaal op mijn plaats. In mijn middelbaar was het dan ook duidelijk dat ik accountancy wilde studeren. Zo blij dat Thomas More die richting in Geel aanbood. Ik haalde mijn rijbewijs en kreeg de auto mee van thuis. Dat gaf me veel vrijheid. Hoewel ik soms wel jaloers was op mijn jongere zus en broer die op kot zaten. Maar ik was ook veel thuis en hou van bijbabbelen ’s avonds. Mijn oudste broer heeft een mentale beperking. Hij kan dat allemaal niet. Dat zet je aan het denken en maakt je tegelijkertijd ook heel dankbaar.’

Spreadsheets in de paplepel

Nele haar ouders zijn ingenieurs. Het interpreteren van cijfers krijgt ze dus met de paplepel mee. Haar moeder neemt haar mee naar de supermarkt en leert haar ter plekke rekenen. Haar vader laat haar al snel jaarrekeningen mee analyseren. Ook nu nog in haar privéleven blijven cijfers belangrijk. ‘Ik heb een spreadsheet waarop ik mijn inkomsten en uitgaven invul. Ooit blanco gekregen van mijn mama. Mijn vriend vond dat in het begin wel bijzonder’, lacht Nele. ‘Maar dat overzicht is super leerrijk. Het is een houvast. Zo zie ik zwart-op-wit dat voeding het afgelopen jaar enorm is gestegen. Of het geeft een inzicht over hoeveel onze vakantie ongeveer kostte. Toen mijn jongere zus alleen ging wonen, vroeg ze mij ook die spreadsheet door te sturen. Daar vind ik zelfs ontspanning in, in Excellijstjes opstellen‘, lacht Nele. ‘Maar ook door te wandelen en vogels te spotten hoor’, vult ze aan.

Voorbij de cijfers

De manier waarop Nele haar beroep beleeft, inspireert. ‘Ik ga echt voorbij de cijfers. En zie ook de ondernemer erachter. Dat maakt onze job net zo mooi’, vertelt ze gepassioneerd. ‘Het is zoveel meer dan optellen en aftrekken. Wie is onze klant? Waar droomt hij van? En waarin kunnen wij hem ondersteunen? Als ik met hem afspreek - hier of op locatie - om alle noden te bespreken, komt de passie naar boven. En ik hoop dat de klant dat voelt.’ Nele combineert het financiële met het sociale, ze gaat in dialoog en denkt in oplossingen. Soms brengt ze goed nieuws, soms slecht. ‘Dat laatste is wel iets dat ik moest leren’, zegt ze.

Wereldspeler

Momenteel werkt Nele als supervisor accountant bij RSM BELGIUM. Een groot kantoor in Antwerpen dat net onder de Big Four-accountantsorganisaties zoals Deloitte en EY valt. En ook: een wereldspeler. ‘Het is fijn om in een groter geheel te werken. Mijn stage deed ik op een klein kantoor in Arendonk. Dat had absoluut zijn charmes. Maar ik vind het ook leuk om met internationale dossiers aan de slag te gaan. Dan moet ik Engels of Frans praten.’ In haar portefeuille zitten consultants, biomedische onderzoekers, marketing-en communicatiebureau’s, high-fashion verdelers … Een diversiteit waarvan ze houdt. Ze heeft ook twee juniors en één senior onder haar. ‘Je ontwikkelt zelf én ziet anderen groeien. Dat geeft energie en voldoening’, vult ze aan. Daarnaast loopt Nele ook stage bij het ITAA, het Instituut van Tax Advisors en Accountants. Met als doel de titel van gecertificeerd accountant te behalen. Zo kan ze accountant worden op zelfstandige basis. ‘Ik ben blij dat ik in dit traject ben gestapt. Ik zit nu in mijn derde jaar en heb al veel geleerd. Maar het is intensief’, zegt ze. ‘Bovendien verandert de wetgeving ook regelmatig. Je moet dus de actualiteit volgen. Ik draag dat hoog in het vaandel, dat blijvend leren. Om zo je klanten correct te kunnen adviseren. En het houdt me wakker.’

Sexappeal

Accountant is een knelpuntberoep. ‘Ja, wij zijn onderbemand. Daarom hebben ze me bij het ITAA gevraagd om bij de Cel Promotie te gaan. Zo ga ik op scholen vertellen wat mijn job precies inhoudt. Dat is zo waardevol. Ah ja, en zeg geen ‘boekhouder’ meer hé. Dat woord hebben ze gelukkig geschrapt. We zijn ‘accountants’. Dat klinkt internationaler en heeft meer sexappeal’, lacht Nele. ‘Blij dat we intussen niet meer worden gezien als de kneusjes, de grijzen, de saaien. Ik wil aan de wieg staan om ons beroep de erkenning te geven die ze verdient. En ja, ik mocht ook al op Thomas More de studenten te woord staan! Dat was echt leuk. Terug op de campus in Geel voelde als thuiskomen.’

I love New York

‘Je zou het niet meteen zeggen, maar vroeger was ik heel timide. Als ik er nu op terugblik, besef ik dat het dankzij Thomas More was dat ik de ruimte kreeg om mij verder te ontwikkelen. Ik voelde me er veilig’, vertelt Nele. ‘De docenten keken ook naar de persoon achter de student. En dat is wat ik hier op kantoor ook probeer te doen.’ Ze houdt dus veel over aan haar studententijd. ‘Nog zo’n fijn aandenken is mijn koffietas met ‘I love NY’ erop. In ons laatste jaar gingen we naar New York. Onvergetelijk was dat. En het allerleukste souvenir aan de hogeschool: twee heerlijke vriendinnen.’

Eerst nog schminken

En de liefde? Ook die vond Nele in haar job. Ze leerde haar vriend kennen bij RSM. Hij zit aan de audit-kant van het kantoor. ‘Auditoren en accountants kunnen veel van elkaar leren. Daarom is het handig beide takken binnen hetzelfde bedrijf te hebben. Als ik iets niet begrijp, stap ik gewoon naar de overkant. En daar zit dus mijn vriend. Leve de open communicatie op alle vlakken’, lacht ze. ‘Soms proberen we samen met de fiets naar het werk te gaan. Alleen, hij geraakt beter uit zijn bed dan ik. En ik wil mij dan nog schminken’, vertelt Nele nog. Het leven als één grote balansoefening dus.

Story image

 

👨🏽 Nele studeerde Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting accountancy fiscaliteit op de campus in Geel.
📍 Ook in Mechelen kan je Bedrijfsmanagement volgen.
👀 Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de ​opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website. 🤝🏿 Of kom eens kennismaken!
📍 Geel Bedrijf, Organisatie & Toerisme *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.