‘Ik had al een elektrische wagen voor ik ‘auto’ kon zeggen.’

‘Ik had al een elektrische wagen voor ik ‘auto’ kon zeggen.’

Met een diploma Automotive Management op zak doet Jorne nu waar hij als kind al van droomde.

Dat Jorne iets met auto’s zou gaan doen, stond in de sterren geschreven. Zijn familie en vrienden waren dan ook allesbehalve verbaasd toen hij de opleiding Automotive Management startte. "Het was al duidelijk toen ik nog in de pampers zat," vertelt hij. "Hele dagen racete ik op mijn driewieler door de woonkamer. Dus kreeg ik voor mijn tweede verjaardag een elektrisch exemplaar. Zo’n stoere mini-auto die je echt kan besturen, geweldig!"

Van een driewieler naar een BMW

“Mijn vader had een bedrijfswagen en mocht dus om de paar jaar een nieuwe kiezen. Ik ging elke keer mee, wat een feest.” Jornes nieuwsgierige kinderogen keken al op jonge leeftijd vol bewondering naar de salesman, die alles van een auto kent en klanten helpt hun droomwagen te kiezen. Vandaag werkt hij als Sales Advisor Premium Selection bij BMW Sneyers en is hij dus zèlf de specialist.

Hoe iedere dag voorbij racet

“Ik heb me nog geen dag verveeld en ik denk ook niet dat dat gauw gaat gebeuren. Ik sta in de verkoop en heb dus veel rechtstreeks contact met de klant, maar ben ook verantwoordelijk voor het aanmaken van werkkaarten voor de premiumwagens en facturatie bijvoorbeeld. Die variatie zorgt ervoor dat elke werkdag voorbij vliegt.”

Jorne kwam terecht bij BMW Sneyers nadat hij er vorig jaar stage liep. “Die stage duurt drie maanden, je krijgt dus echt de tijd om de plek te leren kennen en jezelf te ontwikkelen. Het is belangrijk dat je een klik hebt met je werkgever en je werkplek en die klik voelde ik. Toen ik na het verdedigen van mijn bachelorproef informeerde naar openstaande vacatures, werd ik er zeer welkom ontvangen.”

Story image

Op studiereis naar Shanghai

“Voor mijn bachelorproef in het laatste jaar zocht ik uit hoe we klantentevredenheid kunnen optimaliseren aan de hand van instructievideo’s. Iets waar ze toen bij BMW Sneyers graag over mee nadachten. Die video's zijn in deze coronatijden plots heel actueel. Het toont aan hoe belangrijk het is om creatief te zijn in deze sector.”

De autosector blijft evolueren. Het ecologisch bewustzijn wordt steeds groter en de sector zal moeten meegroeien met de wereld. “Dat maakt het ook zo interessant. Tijdens de opleiding gingen we op studiereis naar Shanghai. Dat was zeker het hoogtepunt, je komt daar in zo’n andere wereld terecht. China staat ver voor op ons wat technologie en expertise betreft.”

“Zij zijn al lang bezig met het herdenken van de autocultuur. Die stad krioelt al jaren van de elektrische brommers, daar komt geen tweewieler op benzine nog binnen. Hybride wagens zijn de toekomst. Marc Pecqueur was mijn docent Voertuigentechnologie en is voorvechter van wagens op waterstof. Het is fascinerend om die evoluties te volgen, er staan interessante dingen te gebeuren.”

Getallen en moersleutels

Jorne kreeg wel vaker les van docenten die ook actief zijn binnen de sector en leerde veel van hen. “Ik ben met een serieuze lading bagage het werkveld ingestapt en kon dus met genoeg zelfvertrouwen aan de slag.” Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken: van management en marketing, over verzekering en talen tot en met een technische basis.

“Mensen denken vaak dat je in een opleiding Automotive voornamelijk met een moersleutel in de hand onder auto’s staat, maar niets is minder waar. Al heb ik wel een basis hoor, ik ben in staat een klein onderhoud te doen. Een goede verkoper kent zijn product in en out.” ​ (lacht)

Wat we hem nog mogen wensen? “Een bloeiende carrière in de sales en misschien ooit een job als sales analyst. Cijfers en strategieën boeien me steeds meer en meer. En binnenkort nog eens een kunnen gaan karten met mijn ex-medestudenten.” De ‘mannen van Automotive’ zijn de ‘vrienden van Automotive’ geworden.

Ben jij net als Jorne klaar voor een knallende carrière? Ontdek dan snel de bachelor Bedrijfsmanagement op onze website.
📍 Mechelen Bedrijf, Organisatie & Toerisme *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.