"Ik heb leren lesgeven en dat gebruik ik nog dagelijks"

"Ik heb leren lesgeven en dat gebruik ik nog dagelijks"

Steven heeft exact nul dagen voor de klas gestaan.

Steven studeerde zes jaar geleden af als Leraar Secundair Onderwijs. Sinds die dag heeft hij exact nul dagen voor de klas gestaan. Of hij spijt heeft van zijn opleiding? In geen geval! Als bedrijfsleider en ondernemer plukt hij nog elke dag de vruchten van zijn lerarenopleiding. 

Je bent eigenaar van je eigen bedrijf, wanneer ben je daarmee gestart?

De dag dat ik achttien werd. Dus eigenlijk min of meer samen met mijn studies. Ecosy is een bedrijf dat it-services aanbiedt, zowel aan bedrijven als aan scholen en particulieren. Dat gaat van computers en de configuratie van computers, over domeinnamen en websites, tot de complete telefonie met voice-over it en als het nodig is trekken we ook zelf de kabels en schilderen we de muren, zodat alles er weer netjes bijligt. Tien jaar geleden ben ik alleen begonnen, anderhalf jaar geleden hebben we in Putte een computerwinkel overgenomen en vandaag werken er alles tezamen zo'n 15 mensen - vooral freelancers - voor Ecosy. 

Je start je eigen bedrijf en toch begin je aan een opleiding Leraar Informatica & Techniek. Waarom?

Ik wilde sowieso als zelfstandige beginnen. Ik was al heel lang bezig met knutselen en kleine herstellingen, dus dat was mijn droom. Maar Je weet nooit vooraf of je die droom waar kan maken. Dus vroeg ik me af: stel dat het niet van de grond komt, wat zou ik dan willen doen? Het antwoord was het onderwijs: met leerlingen werken, jongeren iets aanleren, projecten begeleiden en elk jaar opnieuw samen iets opbouwen... Je staat ervan versteld wat je met leerlingen kan verwezenlijken.

Nooit spijt van gehad?

Helemaal niet!. Ik heb in het secundair onderwijs industriële wetenschappen gedaan en ik heb mijn eerste website geprogrammeerd toen ik in het vierde leerjaar zat. Die technische kennis en interesse zit echt in mijn DNA. Maar ik heb bij Thomas More leren lesgeven: pedagogie, psychologie, communicatie, kennis doorgeven... en dat gebruik ik nog dagelijks. Het overkomt mij regelmatig dat klanten mij zeggen "eindelijk wordt het eens verstaanbaar uitgelegd, op een manier die wij begrijpen". En zoals een leerkracht zijn leerlingen moet kunnen aanvoelen, moet je in het bedrijfsleven je klanten en je leveranciers kennen. Je moet weten hoever je kan gaan en hoe je best met hen omgaat. Uiteraard heb je wel eens discussies met een klant, of zelfs een conflict. Dan is het belangrijk dat je weet hoe je dat kan aanpakken en oplossen.

(Lees verder onder de foto's)

Zijn er nog meer dingen die je hebt meegenomen vanuit de opleiding?

(lacht) Jawel, iets waar ik vroeger wel eens op gevloekt heb: het reflecteren. Je afvragen 'waar draait het niet goed en hoe kan het beter'?

 

Wat is voor jou de grootste uitdaging?

In het bedrijf? Personeel aanwerven en vooral de goede mensen vinden. En verder: de administratie, een gigantische uitdaging omdat het zo waanzinnig veel is. Een belangrijk deel van ons werk draait om administratie: wij doen veel accounting voor onze klanten. Wat betekent dat, bijvoorbeeld, als een klant een wachtwoord kwijt is, wij dat voor hem hebben. Verder zijn er de licenties, de servicecontracten en de opvolging daarvan...

 

Wat geeft je het meeste voldoening?

Dat we de projecten - het ene is al groter dan het andere - tot een goede einde kunnen brengen. Het project af en de klant gelukkig: daar doe ik het voor.

 

Echt voor de klas gestaan heb je niet?

Echt een heel jaar een klas hebben? Neen, dat niet. Maar zeg nooit 'nooit'. Ik heb enorm genoten van mijn opleiding en vond de stages echt geweldig om te doen. Dus wie weet?

Inspireert dit verhaal jou? Ontdek de opleiding leraar secundair onderwijs op onze website.
πŸ“ Mechelen Onderwijs *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.