Zorgen voor anderen zit Venessa in het bloed.

Verpleegkunde was voor haar een heel natuurlijke keuze. Na haar opleiding zocht zij een plek om verder te groeien. Die vond ze in het buitenland: Venessa werkt nu op een surgical ward in een Brits ziekenhuis.  

Waarom koos je voor de opleiding Verpleegkunde? 

Omdat ik graag voor mensen zorg. Ik ben de oudste thuis en ik heb altijd voor gezorgd voor mijn kleine broer en zus, voor mijn ouders… Dat zit in mij. (lacht) Ik denk dat ik zorgend geboren ben. In het middelbaar volgde ik de richting zorgkunde in Sito 7 in Antwerpen. Een geweldige school waar ik een uitstekende basis heb gekregen en waar de leerkrachten mij aanmoedigden om verder te studeren in de zorg, omdat ze meenden dat dit echt iets voor mij was. Dat heeft mij ertoe aangezet om verpleegkunde te studeren. 

Story image

Venessa volgde de bacheloropleiding Verpleegkunde en werkt nu in het Hampshire Hospital NHS Foundation Trust in Basingstoke, op ongeveer twee uur rijden van Londen. Voor haar werk daar ontving ze de Director of Nursing Award en een WOW Award. 

Heb je er ooit getwijfeld aan gehad van je keuze? 

Nooit, nooit, nooit! Ik doe het ontzettend graag en ik zou niet weten welke job ik anders zou kunnen doen. Het is wie ik ben. 

Wat zal je bijblijven van je studietijd in Mechelen?  

Als ik aan Mechelen denk, denk ik vooral aan de leerkrachten en de goede begeleiding. Ik heb het vaak zwaar gehad. Ik ben geboren in Ghana en Nederlands was heel moeilijk voor mij. Maar altijd waren er leerkrachten die mij een duwtje in de rug gaven. “Je kunt het,” zeiden ze. Of: “We weten dat de taal moeilijk is voor jou, maar je bent goed bezig, doe zo voort!” Het is zo belangrijk! Je hebt dat nodig. Het heeft mij ook altijd gemotiveerd om voort te doen en vol te houden.  

Je werkt nu in een Brits ziekenhuis, hoe ben je daar terecht gekomen?  

Na mijn opleiding kon ik beginnen in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Daar heb ik twee jaar gewerkt. Maar ik wilde groeien en eens wat anders zien. Op mijn lijstje stonden twee landen: Canada en Engeland. Daar wilde ik naartoe, gewoon om te zien hoe zij werken en om ervaring op te doen. Dus heb ik informatie verzameld en toen ontdekte ik dat om in Engeland te werken de Nursing and Midwife Council (NMC) je diploma moet evalueren. Pas als zij het accepteren, kan je in de UK solliciteren. Het heeft me bijna twee jaar gekost om al die papieren in orde te krijgen. Gelukkig had ik de bacheloropleiding gedaan, want met alleen een HBO5-diploma was het niet gelukt. Nu werk ik in het Hampshire Hospital NHS Foundation Trust in Basingstoke, op  een surgical ward, waar we de voorbereiding en nazorg doen bij patiënten die een operatie ondergaan.  

Wat is het voordeel van werken in het buitenland?  

Dat je je blik verruimt. Je maakt kennis met diensten, die anders werken dan wat je hebt geleerd. Je ontdekt dus nieuwe manieren van doen en je doet nieuwe ervaringen op. Ik heb hier de kans om samen te werken met topdokters, gespecialiseerd in oncologie. Dat zijn unieke kansen. Die wil ik niet laten liggen want dat geeft je net de gelegenheid om als verpleegkundige te groeien en je verder te bekwamen. 

"Ik wil graag mijn patiënten blij maken. Als zij blij zijn, ben ik ook blij. Dat is voor mij de essentie."

Zou je jongeren aanraden om verpleegkundige te worden? 

Zeker en vast! Als je denkt dat verpleegkundige iets voor jou is, doe het! Volg je droom. Laat je niet van de wijs brengen door eventuele negatieve opmerkingen en blijf in jezelf geloven. Het is een vak met toekomst, maar het is wel zwaar werk en ook een zware studie. Je moet er dus niet aan beginnen alleen maar voor de werkzekerheid, want dan houd je het niet vol. Het is een job die je met hart en ziel moet kunnen doen. Patiënten merken dat en voelen ‘hier ben ik in veilige handen’. Dat appreciëren ze. 

Wat geeft je het meeste voldoening?  

Dat mensen waarderen wat ik voor hen doe. Ik heb al twee keer een award in ontvangst mogen nemen en dat is iedere keer een feest. Ik zie dat als een erkenning en een bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik doe mijn werk met hart en ziel, het komt uit mezelf, en het is altijd fijn om te horen dat ik mensen blij heb gemaakt. Dat wil ik ook heel graag: mijn patiënten blij maken en als zij blij zijn, ben ik ook blij. Dat is voor mij de essentie.

Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de bachelor Verpleegkunde? Check dan zeker onze website.
📍 Mechelen Gezondheid & Welzijn *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.