‘Ik heb van een wereld geproefd die ik nog niet kende’

‘Ik heb van een wereld geproefd die ik nog niet kende’

Maarten volgde het unieke postgraduaat International Welding Technologist

Na zijn bachelor Architectuur besloot Maarten (22) het postgraduaat International Welding Technologist op Campus De Nayer te volgen. ‘Ik miste technische aspecten in mijn opleiding Architectuur. Daardoor ging ik op zoek naar een richting die de interesses die ik miste, aanvulde,’ vertelt Maarten. Hij is alvast tevreden met de ervaringen die hij opdeed in deze opleiding.

Tijdens zijn bachelor Architectuur twijfelde Maarten wel een paar keer. ‘Heb ik de juiste keuze gemaakt? ’ Het was hem snel duidelijk dat hij na die bachelor nog iets anders zou gaan studeren. ‘In de opleiding architectuur had ik veel creatieve vrijheid, maar ik miste theorie en techniek'.

Na een lange zoektocht kwam Maarten de opleiding ‘lastechnoloog’ tegen. ‘Ik was geïnteresseerd aangezien ik al aan het denken was aan een opleiding praktijklassen. Bij lastechnologie krijg je meer de theorie over de processen, de metallurgie, … Dit was wat ik wou. Na wat opzoekwerk belde ik met de opleidingscoördinator Marijn. Dankzij die goede hulp en de vlotte bereikbaarheid wist ik zeker dat dit de vervolgopleiding was die ik zocht.’ Dat ‘lastechnoloog’ een knelpuntberoep is vond Maarten ook mooi meegenomen. ‘Die werkzekerheid speelde zeker ook mee bij mijn beslissing. Dat, en de veelzijdigheid. Je kan als lastechnoloog veel kanten op.'

Het postgraduaat International Welding Technologist duurt slechts 6 maanden. ‘Voldoende om een goede basis te vormen! Naast de theoretische lessen was het uiteraard een extra troef om te leren lassen. Dankzij de praktijklessen ken ik de basistechnieken en sta ik steviger in mijn schoenen om als lascoördinator een lasteam aan te sturen'. Thomas More is de enige hogeschool die deze combinatie aanbiedt.

(lees verder onder de foto’s)

Aan het postgraduaat International Welding Technologist hangt een internationaal erkend diploma vast. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende markten over de hele wereld terecht te komen. Naast het internationaal erkend diploma heb je tijdens de opleiding de mogelijkheid om allerlei lascertificaten te behalen. 'Zo kun je bij het praktijklassen zelf een lasproces en positie beoefenen om een certificaat te behalen'.

‘Ik ben tevreden met de ervaringen die ik heb opgedaan.’

Maarten kreeg les in een kleine groep en dat vond hij aangenaam. ‘Het was een unieke ervaring. Er hing ook altijd een toffe sfeer. Zelfs tijdens de pandemie. Doordat we een kleine groep waren, mochten wij nog regelmatig naar de campus.’

Die campus, dat is Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. De opleiding heeft zijn eigen gebouw op de campus, het lasgebouw. ‘De infrastructuur van De Nayer en het LasTechnologisch Centrum zijn goed in orde. Het was fijn om een eigen deel op de campus te hebben.’

‘Normaal vloog ik in maart naar Griekenland om in een ngo lasprojecten op te starten en te begeleiden.’

Maarten merkt dat er nog veel onwetendheid is over 'zijn' postgraduaat. 'Het is een vrij nieuw en bovendien uniek postgraduaat in Vlaanderen. Wat maakt dat nog niet veel mensen de opleiding kennen. Vaak denken de mensen dat ik een praktijkopleiding tot lasser heb gevolgd. Maar dan zou ik snel door de mand vallen. Je leert de basis van lassen, maar waar het echt om draait is de kennis en expertise die je nodig hebt om een gevarieerde job in een leidinggevende functie uit te voeren.'’

Wat Maarten precies wilt gaan doen nu hij deze opleiding heeft afgerond, weet hij nog niet zeker. Maar dat hij in de constructiewerekd verder wil, staat wel vast. ‘Normaal vertrok ik in maart naar Griekenland om in een ngo lasprojecten op te starten en te begeleiden. Door corona is dit helaas uitgesteld. Als alles goed verloopt zou ik in augustus naar daar reizen om mee te werken aan die projecten.’ Maarten hoopt alvast dat hij kan vertrekken om daar zijn ervaring in de lastechnologie om te zetten in de praktijk en anderen te inspireren. Veel succes Maarten!


👨‍🏭 Maarten volgt het postgraduaat lastechnoloog / International Welding Technologist op campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver. 

📍 Dit postgraduaat kan je enkel volgen op campus De Nayer.

👀 Benieuwd naar hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator Marijn Casteels. Je vindt zijn contactgegevens ook op onze website. 

🤝🏿 Of kom eens kennismaken

 

📍 Sint-Katelijne-Waver Technologie & ICT *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.