‘Ik koos voor Procestechnologie, zodat ik ideeën voor verbeteringen in de toekomst gewoon zelf kan uitvoeren!’

Tien vragen aan Serge

🧑 Serge Sips
👨🏻‍🎓 Opleiding Chemie met afstudeerrichting Procestechnologie
📍 Campus Geel

1. Hoe ben je terecht gekomen bij de afstudeerrichting Procestechnologie?

Ik heb eerst drie jaar Chemie gestudeerd na mijn middelbaar omdat ik geïnteresseerd was in kritische analyses. Helaas was me dat destijds niet gelukt, dus toen ben ik gaan werken. Na drie jaar werken in de procestechnologie merkte ik dan toch dat ik me graag verder wou verdiepen in de chemische processen, en heb ik de knoop doorgehakt om mijn diploma te behalen binnen de afstudeerrichting Procestechnologie.

2. De keuze voor Procestechnologie was dus snel gemaakt?

Zeker, ook omdat ik zelf al werkervaring had in die sector. Ik had heel wat ideeën om installaties te verbeteren op mijn werk, maar om die zelf echt uit te kunnen voeren, heb je dit diploma nodig. Ik koos ervoor om na enkele jaren terug naar de schoolbanken te gaan, zodat ik die verbeteringen in de toekomst zelf mag uitvoeren!

3. Hoe was je eerste dag terug op Thomas More?

Dat viel goed mee! Gelukkig liep ik niet verloren, want ik was hier zeven jaar geleden gestart met mijn eerste studie, dus ik kende mijn weg nog. Daarvoor was de campus mij ook niet onbekend, omdat ik via mijn middelbare school al een bezoek had gebracht aan verschillende labo’s.

4. Je hebt je opleiding gevolgd via de VDAB. Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een VDAB-student en een gewone student?

Eerlijk? VDAB-studenten zijn meestal ouder (lacht)! Misschien dat je als generatiestudent wel wat voorsprong hebt, omdat die kennis van wetenschappelijke vakken en wiskunde nog vers in het geheugen zit. Bij mij zat dat al wat verder weg, maar met wat opfrissing kwam dat gelukkig snel weer goed.

5. Wat is je lievelingsvak in de opleiding?

Ik vond mechanica en elektriciteit het leukst. Ik heb er meer ervaring mee vanuit de praktijk, dus dat lag me echt goed. Bij mechanica krijg je bijvoorbeeld theorie over alle soorten pompen en ventilatoren, maar je komt ook in het labo waar je effectief met die pompen mag werken. Die combinatie tussen theorie en praktijk maakt het heel boeiend.

(Lees verder onder de foto's)

6. Wat wilde je als kind later worden?

Ik wilde vroeger als kind altijd iets met biologie doen, die natuurwetenschappen hebben me altijd al geboeid. Maar in het middelbaar leerde ik chemie kennen, en dat bleek echt wel mijn ding te zijn!

7. Wat zou je droomjob zijn?

Ik hoop als technoloog aan de slag te kunnen gaan, voor installaties of processen aan te sturen. Kort gezegd betekent dat dat je alle verbeteringen aanbrengt voor de fabriek, en zo het werk zo veilig en makkelijk mogelijk maakt voor de medewerkers.

8. Wat kan je verder nog doen met een diploma Chemie?

De drie grootste takken, waar ik aan denk, zijn technoloog, projectmanager of operator. Als technoloog stuur je processen aan en breng je verbeteringen aan, bij projectmanagement moet je onder andere goed op de hoogte zijn van hoe installaties werken en hoe je die moet stilleggen. Of je kan als operator beginnen om een bredere chemische kennis op te bouwen waar binnen het bedrijf mee gewerkt wordt. Dat laatste is volgens mij vooral van toepassing bij de grotere chemische bedrijven, zodat je met de kennis snel kan doorgroeien.

9. Wat is jouw tip voor studenten die later kiezen om terug te gaan studeren?

Denk er op voorhand zeker goed over na, want het kost natuurlijk veel tijd om terug te gaan studeren. Als je werkt ben je meestal gewoon klaar na je uren, maar als student moet je na je lessen nog tijd steken in verslagen, taken of examens. Dat is wel het grootste verschil waar je even terug aan moet wennen. Daarentegen wegen de voordelen absoluut op tegen de nadelen, dus ik kan het iedereen zeker aanraden!

10. Als je 2 minuten en 5 seconden krijgt om je opleiding uit te leggen, hoe doe je dat dan? ​


🧑 Serge volgt de driejarige opleiding Procestechnologie binnen de bachelor Chemie.

🎓 Je kan ook kiezen voor afstudeerrichting Chemie en Biochemie.

👋 Meer weten? Kom eens kennismaken!

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.