'Ik wil als leraar verhalen uit de praktijk kunnen vertellen.'

'Ik wil als leraar verhalen uit de praktijk kunnen vertellen.'

Tien vragen aan Jan

πŸ™‹‍♂️ Jan Uytterhoeven
β€‹πŸ”§ Opleiding Elektromechanica met afstudeerrichting Onderhoudstechnologie
​
πŸ“ Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver

1. Waarom koos je voor Elektromechanica?

Ik wou graag meer praktijkervaring opdoen. Ik heb hiervoor al een diploma Leraar Secundair Onderwijs behaald in Wiskunde en Techniek op Campus Kruidtuin, maar ik voelde dat ik wat meer diepgaande praktijkervaring miste over techniek. Op Campus De Nayer zijn er veel mogelijkheden om die ervaring op te doen. Dat vind ik wel belangrijk, vooraleer ik les begin te geven.

2. Je hebt dus al een bachelordiploma als leraar, en toch doe je er nog een opleiding bij?

Klopt! Voor mijn lerarendiploma heb ik al drie jaar gestudeerd. Ook Elektromechanica duurt nog eens drie jaar. Hoewel lesgeven echt iets voor mij is, heb ik toch niet lang getwijfeld om nog een studie bij te doen. Stel je voor dat ik meteen was gestart als leraar, dan zou ik heel mijn leven op school hebben gezeten! Dat idee vond ik nogal saai klinken.

Een diploma Elektromechanica biedt veel mogelijkheden om toch eerst nog iets anders te doen. Zeker met de afstudeerrichting Onderhoudstechnologie kan je volgens mij in heel wat verschillende bedrijven terechtkomen.

3. Vanwaar die drang naar praktijkervaring?

Ik vond dat altijd leuker als je een leerkracht voor de klas had staan die heel wat verhalen van de praktijk kon vertellen. Dat was altijd veel interessanter en toffer dan wanneer je merkte dat hun kennis enkel uit theorieboeken kwam.

4. Waren je ouders ook tevreden met je keuze om te blijven studeren?

Ja, want mijn punten waren goed in mijn vorige opleiding. Ze vonden het daarom ook niet erg. Meer nog: ze moedigde mij aan om meteen voort te doen.

Mijn vader heeft zelf nog een diploma behaald toen hij 40 was, maar gaf aan dat dat toch best lastig was.

5. Heb je nog nooit spijt gehad van je beslissing?

Goh, je ziet natuurlijk wel dat leeftijdsgenoten die al twee of drie jaar werken nu hun leven echt op orde beginnen te krijgen: ze kopen een auto, een huis … Dan jeukt het soms toch wel dat bij mij nog wat langer op zich zal laten wachten! Maar tot nu toe lukt mijn opleiding goed en ik doe het nog altijd heel graag, dus ik ga zeker doorzetten.

6. Wat zou je willen doen eenmaal je dit diploma hebt behaald?

Sowieso eerst in de privé beginnen te werken. Ik zou graag ervaring buiten school willen opdoen vooraleer ik lesgeef. Ik doe nu wel al één dag per week een studentenjob bij een bedrijf dat zonnepanelen legt en verwarming installeert, om toch die praktijkervaring al te proeven. Dat vind ik ook gewoon het tofst! Lang achter de computer zitten is niet mijn ding.

7. Wat doe je het liefst in de opleiding?

Alle labo's eigenlijk! Vooral die van elektriciteit. Dat had ik zelf nog nooit gezien. Super interessant om mee te werken. Je mag verschillende proefstanden doen, van alles in elkaar steken … Dat vind ik echt tof! De theorielessen vind ik nadien dan altijd iets minder (lacht).

8. Wat heb je gevolgd in het middelbaar?

Wetenschappen Wiskunde. Dat sloot niet echt aan bij deze opleiding. In het eerste jaar heb ik bijvoorbeeld Mechanica en Elektriciteit opnieuw moeten doen, want die stap was toch wel groot. Maar met alles voldoende bij te houden, is dat absoluut doenbaar.

9. Wat wou je als kind later worden?

Vooral géén leerkracht (lacht)! Timmerman, dat wou ik altijd worden. Mijn grootvader is schrijnwerker geweest, en daar ging ik na school steeds naartoe. Daarom wou ik uiteindelijk ook leerkracht in techniek worden, maar de opleiding zelf vond ik niet technisch genoeg. Daarom dat ik nu hier zit!

10. Heb je gebruik kunnen maken van het Fablab op Campus Kruidtuin tijdens je lerarenopleiding?

Zeker, dat heb ik zelfs nog mee gemaakt! Als onderdeel van onze Actieweek mochten we een week langer de kelder verbouwen (lacht). Ik heb er zelf nog een half jaar in kunnen werken. Daar staat echt wel knap materiaal binnen, zoals bijvoorbeeld een lasercutter … Daar heb ik nog even mee kunnen werken. De studenten die nu Techniek volgen mogen zich echt wel gelukkig prijzen!


THIS OR THAT - als laatste een korte keuzeronde, je maakt telkens de keuze tussen één van de twee opties. Klaar?

Online of offline les? 
​Offline πŸ“΅

Praktijk of theorie? 
​Praktijk πŸ”§

Een opdracht ver op voorhand inleveren of nachtje doorwerken? 
​Nachtje doorwerken πŸ™ˆ

Worstenbrood of slaatje van de dag? 
​Worstenbrood πŸ₯

Verder studeren of gaan werken? 
​Werken πŸ’ͺ

Veel geld verdienen of gelukkig in je job? 
​Gelukkig in je job 🧑

Op kot of pendelen? 
​Op kot 🏘️

Studentenclub of niet? 
​Geen studentenclub ❌


πŸ™‹‍♂️ Jan volgt de driejarige opleiding Elektromechanica met afstudeerrichting Onderhoudstechnologie op Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver.
​
β€‹πŸ”§ Wist je dat je Elektromechanica ook kan volgen op Campus Geel?
​
β€‹πŸ‘‹πŸ» Klaar voor een nieuwe start? Kom eens kennismaken!
Technologie & ICT
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.