'In mijn tweede jaar heb ik al zes baby’s zelfstandig op de wereld gebracht!'

'In mijn tweede jaar heb ik al zes baby’s zelfstandig op de wereld gebracht!'

Jessica, vanaf dag één in beweging. Hier begint het.

​ 👉🏾 Tien vragen aan Jessica


👩🏼 Jessica Winten
​🤰 Opleiding Vroedkunde
​📍 Campus Turnhout

1. Waarom heb je voor de opleiding Vroedkunde gekozen?

Omdat ik supergraag mensen, van koppel naar ouders, wil begeleiden! Ook de nazorg van mama en baby leek me supertof om te doen. Je krijgt er zo veel dankbaarheid voor terug, dat vind ik echt heel fijn. En het gevoel van een bevalling mee te maken, is gewoon onbeschrijfelijk!

2. Wist je al vroeg in je leven dat dit je roeping was?

Eigenlijk wel. Ik wist al heel vroeg dat dit iets voor mij zou kunnen zijn. Hoewel ik na mijn zesde middelbaar wel meerdere opties in mijn hoofd had. Uiteindelijk heb ik mijn buikgevoel gevolgd. Vroedkunde was wat ik wou!

3. Op welke campus studeer je?

Campus Turnhout! Je kan Vroedkunde ook studeren op de campus in Lier, maar Turnhout was voor mij dichterbij. De campus is bovendien perfect uitgerust voor de opleiding, met de nieuwste technologische snufjes.

4. Technologische snufjes in een zorgopleiding? Dat moet je eens uitleggen. ​

Ha! Op de campus oefenen we in skillslabs en met poppen. Op die poppen kan je bloed trekken, infusen prikken, wastechnieken toepassen …

Daarnaast zijn er ook twee nieuwe lokalen: een simulatielokaal voor vroedkunde in de thuissetting - daar speel je situaties na die zouden voorkomen bij thuisconsultaties - en vroedkunde in de ziekenhuissetting met bevallingspop Freya. Zij kan ook echt babbelen! En bevallen natuurlijk. (lacht)

Freya kan bevallen van babyrobot Tory. Hoe haar bevalling loopt, weet je nooit op voorhand. Zo leren we handelen naar de mensen toe, zoals dat in het echt ook is natuurlijk.

5. Welke stages heb je al gelopen?

In mijn eerste jaar heb ik op de kraamafdeling gestaan. In het tweede en derde jaar op de neonatologie afdeling, waar onder andere de couveuses staan, en op verloskamer. In het derde jaar stond ik ook nog op de MIC, de intensieve afdeling voor mama's. Al heel wat verschillende stages dus!

In mijn tweede jaar heb ik al zes baby's zelfstandig op de wereld gebracht. Dat is eigenlijk wel een zot gevoel! (lacht)

6. Wat mogen we ons daar bij voorstellen, 'zelfstandig op de wereld brengen'?

Sowieso is er altijd nog een gynaecoloog en een andere vroedvrouw aanwezig om jou en de mama te steunen, maar het is echt wel de bedoeling dat je de baby alleen aanpakt. Ze staan dus wel in de buurt, voor als iets zou foutlopen, maar eigenlijk doe je alles zelf!

7. Staat de partner dan ook nog in de buurt?

Ja, bijna altijd eigenlijk. In sommige religies staat de papa buiten om te bidden voor de mama, maar in de meeste gevallen is de partner gewoon aanwezig bij de bevalling. En tijdens mijn stages is er nog maar eentje flauwgevallen(lacht)! Partners worden dus ook betrokken bij de bevalling, maar dat komen kijken is niet voor iedereen weggelegd!

8. Heb je het gevoel dat je goed wordt voorbereid op het echte werk?

Echt wel! Zo heb je in het derde jaar bijvoorbeeld een vak waarbij je binnen wordt geroepen maar niet weet wat er aan de hand is. Zo leer je om steeds accuraat te handelen. Dat is natuurlijk hoe het in het echt ook loopt! We worden hier met de simulatielokalen en poppen echt professioneel voorbereid, wat veel zelfvertrouwen geeft om op stage te gaan.

9. Je was niet alleen praeses bij de studentenvereniging maar ook voorzitter van de studentenraad! Heb je daar al heel wat mee kunnen verwezenlijken?

Ja, echt immens veel! Zo hebben we met de studentenraad ervoor gezorgd dat de opleiding trajectbegeleiding heeft. Dat is een persoonlijk toegewezen docent die je kan contacteren bij moeilijke momenten bijvoorbeeld. En sinds de coronacrisis zijn we ook met superveel projecten bezig! Bijvoorbeeld een project waarbij we eerstejaars proberen te koppelen met tweede- of derdejaars, waar je dan contact mee kan houden en vragen aan kan stellen.

10. Voor zij die nog niet zeker zijn van jouw opleiding ... Overtuig hen!


THIS OR THAT - als laatste een korte keuzeronde, je maakt telkens de keuze tussen één van de twee opties. Klaar?

Online of offline les? 
​Offline 📵

Praktijk of theorie? 
​Praktijk 👩‍🎨

Een opdracht ver op voorhand inleveren of nachtje doorwerken? 
​Nachtje doorwerken 🙈

Worstenbrood of slaatje van de dag? 
​Slaatje van de dag 🥦🥕

Verder studeren of gaan werken? 
​Verder studeren 📚

Veel geld verdienen of gelukkig in je job? 
​Gelukkig in de job 💕

Op kot of pendelen? 
​Op kot 🏘️

Studentenclub of niet? 
​Studentenclub 👯


👩🏼 Jessica volgde de driejarige opleiding Vroedkunde op Campus Turnhout. ​

​🚩 Ook in Lier kan je een opleiding Vroedkunde volgen.

​💡 Heb je al een diploma Verpleegkunde? Dan kan je een aangepast traject volgen.

​🤝🏽 Nog aan het twijfelen? Kom eens kennismaken!
📍 Turnhout Gezondheid & Welzijn
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.