"Is dat geen opleiding voor wereldvreemde nerds?"

"Is dat geen opleiding voor wereldvreemde nerds?"

Collin studeerde Informatie Management en Security

Collin studeerde in 2014 af na een opleiding Informatie Management en Security (IMS). Zes jaar later keert hij halftijds terug naar Thomas More. Met in zijn rugzak een berg ervaring en heel veel goesting om zijn kennis door te geven aan studenten. De andere helft van zijn tijd blijft hij aan de slag als web developer bij Little Miss Robot in Gent. Een diverse en rijkgevulde loopbaan, daar gaat Collin vol voor. Met zijn diploma als perfecte basis. 

"Is dat geen opleiding voor wereldvreemde nerds?" Dat kreeg Collin wel eens te horen als hij vertelde dat hij IMS studeerde. Of tenminste nadat hij had uitgelegd waar die opleiding precies voor staat. "Bedrijven sterker maken door slim om te gaan met data of hun cyber security te garanderen. Dan moet je met heel veel parameters rekening houden. Niet alleen technisch moet je sterk zijn, ook je business skills zijn van groot belang. Projecten managen, efficiënt vergaderen, congressen bijwonen ... Dan ben je maar best géén wereldvreemde nerd." (lacht).

(Lees verder onder de foto)

Story image

Collin ging tijdens zijn opleiding zelfs twee keer naar het buitenland. Eerst naar Portugal, waar hij deelnam aan een intensief Europees programma en op twee weken tijd een case moest uitwerken om data te verzoenen met retail. "Die reis zal ik nooit vergeten. Dat ik met mijn project ook nog het beste scoorde van alle deelnemers was bovendien een mooie bonus". Daarna liep hij drie maanden stage in Malta, waar hij een CRM-systeem custom made helemaal verder ontwikkelde. Tijdens die stage en tijdens de hackathons die later nog volgden, stond hij er telkens versteld van hoeveel praktische bagage uit zijn opleiding hij meteen kon gebruiken.

De jobs waarin je met een diploma IMS terecht kan komen zijn super divers. "Als ik kijk wat mijn medestudenten als werk doen, zijn dat stuk voor stuk uitdagende jobs met grote verantwoordelijkheid en navenante verloning." Systeem- en netwerkbeheerders, security experts, consultants en business intelligence managers bijvoorbeeld. "Zowel in binnen- als buitenland. Ze moeten met hun bachelordiploma zeker niet onderdoen voor collega masters. Dat wil toch al iets zeggen hé." 

(Lees verder onder de foto)

Story image

Zelf heeft Collin een atypisch, maar interessant, parcours afgelegd met zijn diploma IMS. "Toen ik pas was afgestudeerd ben ik gestart in een kleine familiezaak die zich met business intelligence bezighield. Maar daar miste ik de creativiteit. Daarna ben ik als developer aan de slag gegaan. Eerst bij In The Pocket, waar ik onder andere werkte aan applicaties ​ voor de luchthaven en voor Huvepharma rond rapportering over de gezondheidstoestand van kippen." Daarna kwam Collin terecht in de creatieve stal van reclamebureau BBDO. Ondertussen werkt hij al drie jaar als web developer bij Little Miss Robot in Gent.

Als web developer houdt Collin zich de helft van de tijd bezig met hard core programmeren. De andere helft gaat naar projectmanagement en (klanten)meetings. "Dat businessluik vergeten mensen vaak, als ik vertel dat ik in de IT werk. Samenwerken met collega's, klanten en eindgebruikers is van onschatbare waarde. Voor al die 'bijkomende' vaardigheden kon ik gelukkig terugvallen op de kennis uit mijn opleiding." 

Niets dan lof dus over de brede basis die hij dankzij IMS heeft opgedaan. En toch is Collin in 2010 zijn opleiding gestart bij Interactive Multimedia Design (IMD). "Tien jaar geleden lag de focus daar nog vooral op de creatieve kant van de zaak. Maar mijn sterkte lag toen bij het technische luik, bij het programmeren. Na dat eerste jaar heb ik dus de overstap naar IMS gemaakt. Als ik nu terugkijk op mijn loopbaan, is dat jaar IMD zeker niet voor niets geweest. In mijn huidige job ben ik creatief met beelden en design, maar evengoed creatief met data. Ik werk vooral backend, maar soms ook frontend. Die combinatie maakt het voor mij interessant." 

(Lees verder onder de foto)

Story image

En nu is het voor Collin dus tijd om zelf mee te bouwen aan de toekomst van jongeren en zo zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. "Vanaf september ga ik halftijds lesgeven in de opleiding ... IMS! Ik voel dat ik er klaar voor ben om mijn kennis door te geven. Mijn ervaring met presentaties en workshops zal zeker helpen om voor de klas te staan. Al blijf ik het wel heel spannend vinden, ik heb er nu vooral super veel zin in!"

(lc)


Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de opleiding Informatie Management en Security (IMS)? Bezoek dan onze website of kom eens - online of offline - langs op een van onze infomomenten.

 

πŸ“ Mechelen Technologie & ICT *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.