'Je uitdagingen kies je zelf, ze liggen voor het grijpen'

'Je uitdagingen kies je zelf, ze liggen voor het grijpen'

Sophie geeft na vele jaren in de verpleging les op Thomas More

Sophie Vosters droomde altijd al van een job in de zorg, ze volgde de HBO5-Verpleegkunde, maar na vele jaren met veel overtuiging en grinta in de verpleging, zocht en vond ze meer diepgang in haar beroep: ze 'schakelde' naar de bachelor en van daar naar de master. Nu geeft ze les op Campus Turnhout. 'Je kan vele kanten op met dit beroep', zegt ze. 'Dat is een van de zovele voordelen'.

Ik wilde als kind al verzorgen. Ik was negen jaar, denk ik, toen ik voor het eerst een cursus EHBO volgde. Op mijn zestiende gaf ik die lessen zelf aan jonge kinderen. Ik weet nog dat ik vanuit mijn bank op de Handelsschool recht op het Sint-Elisabethziekenhuis keek (nu AZ Turnhout, nvdr) en dacht: 'Daar ga ik ooit werken'. Ik kon na mijn middelbaar niet snel genoeg aan verpleging beginnen.

Ik ben dan gestart in de HBO5-opleiding. Die eerste stageperiode was zo indrukwekkend. Verpleegkundige taken omvatten niet alleen de zorg aan bed, je moet in team werken, samenwerken met artsen, in overleg gaan met andere gezondheidswerkers. Zou ik dat binnen een paar jaar allemaal zelf kunnen, vroeg ik me af?

En ja, na 3 jaar ben ik afgestudeerd en kon ik starten op een revalidatieafdeling geriatrie. Daarna heb ik op meerdere afdelingen gewerkt waaronder een polikliniek en 12 jaar op de dienst medische beeldvorming.

En toen vond ik dat het tijd was voor verdieping, ik voelde een behoefte aan meer achtergrond, meer diepgang, een kritische blik. Ik wilde nog meer mee nadenken over kwalitatieve zorg, theoretische onderbouwing, processen herbekijken, ... Het begon te kriebelen om weer te studeren en ik ben aan mijn bacheloropleiding begonnen, terwijl ik fulltime bleef werken.

Dat was best pittig, maar ook zo verruimend. Ik kon de theorie rechtstreeks ​ toepassen op mijn werk. Wetenschappelijk onderzoek was nieuw voor mij, maar het was ook de trigger om na de bacheloropleiding direct een masteropleiding in de verpleeg-en vroedkunde te volgen. 

Een opleiding combineren met een job kan soms zwaar zijn. Mijn sociaal leven was niet steeds optimaal, maar ik kreeg er ook veel energie van. Als ik opnieuw zou moeten kiezen, zou ik het direct terug opnieuw doen. Het is zo waardevol dat je voldoening uit je job haalt. Dat geluk heb ik steeds gehad en dat heb ik nog steeds. Dat is een van de (zovele) voordelen van de job als verpleegkundige, je kan steeds je weg zoeken binnen het werkveld. Je uitdagingen kies jezelf, ze liggen voor het grijpen.

Na 6 jaar op de schoolbanken ​ ben ik gestart als docent bij Thomas More Turnhout. Ik ben sinds 2020 coördinator van de verkorte trajecten naar de opleiding bachelor verpleegkunde. Want het is dus mogelijk om als HBO5-verpleegkundige of als vroedvrouw om te scholen in een verkort traject naar dit veelzijdige beroep.

Nooit gedacht toen ik aan de opleiding verpleegkunde begon dat ik als docent zou gaan werken. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen het verpleegkundig beroep. Je moet gewoon de kansen benutten die op je weg ​ komen.

(wm)

 Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de bachelor Verpleegkunde? Check dan zeker onze website.

 

 

 

πŸ“ Turnhout Gezondheid & Welzijn *Werken en studeren
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.