Met de glimlach naar de gevangenis

Met de glimlach naar de gevangenis

Op stage met Juliette! Inleiding criminologie en strafrecht waren haar favoriete vakken tijdens haar opleiding. Daarom besloot Juliette Vets uit Rechtspraktijk om op stage te gaan bij de gevangenis van Mechelen. Hoe het met haar gaat? Wij zochten het voor jullie uit!

Elke dag een nieuwe leerkans

Naar de gevangenis gaan… Voor de meeste mensen is het hun ergste nachtmerrie, maar voor Juliette is dat het gedroomde sluitstuk van haar opleiding. Voor haar was het dan ook niet moeilijk om een stageplaats te kiezen. “Iedere dag op de griffie in de gevangenis vliegt voorbij en ik leer elke dag wel iets nieuws bij,” vertelt ze.

Haar takenpakket op de griffie ziet er heel gevarieerd uit en dat is ook wat haar aansprak in deze stage. En wat ze dan zoal doet? Ze stelt dossiers samen, schrijft nieuwe gedetineerden in, helpt met de behandeling van tuchtzaken… In Mechelen is er een transitiehuis waar vijftien gedetineerden verblijven en Juliette helpt ook mee om die uitgaansvergunningen in te plannen. “Ik keek echt heel erg uit naar mijn stage omdat ik dan de theorie uit de lessen echt kon omzetten in de praktijk,” vertelt onze stagiaire.

Als je nog niet weet wat je zou willen doen, is je stage echt de ideale kans om dat uit te zoeken.

Een stage als kompas voor de toekomst

Juliette is vooral ook heel blij dat ze elke dag naar haar stage mag gaan en niet hoeft te telewerken. Natuurlijk gelden er ook in de gevangenis strenge coronamaatregelen en moet ze steeds haar mondmasker dragen in de gangen. “Als ik aan mijn bureau zit, kunnen we de sociale afstand steeds bewaren en mag ik mijn mondmasker wel afzetten,” vertelt ze.

Zenuwen voor haar eerste stagedag had ze niet, maar het was natuurlijk wel heel spannend. Voor haar stage had ze helemaal geen idee wat ze na haar opleiding wil doen. Zou ze nog verder studeren of een job zoeken en welke job zou ze dan willen doen? Voor Juliette schepte haar stage veel duidelijkheid. Al voor haar opleiding wou ze graag meedoen aan de selectieproeven voor politie-inspecteur en door het contact met de gedetineerden is die droom alleen nog maar groter geworden. En als dat niet lukt? Dan is een job in de gevangenis ook zeker iets voor haar! “Als je nog niet weet wat je zou willen doen, is je stage echt de ideale kans om dat uit te zoeken,” geeft ze als advies mee aan haar medestudenten.


βš–οΈ Juliette volgt de opleiding Rechtspraktijk op de campus in Geel.

πŸ‘€ Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website.

🀝🏿 Of kom eens kennismaken!

πŸ“ Geel Bedrijf, Organisatie & Toerisme
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.