‘Mijn hart ligt bij de ziekenwagen en het pre-hospitale’
alumnus student Verpleegkunde Jesse Deliën
In de kantoren van het Ambuce Rescue Team treffen we Jesse Deliën, verpleegkundige en oud-student van de VIA. Vandaag combineert hij verschillende functies: hij is Coördinator van de vrijwilligers, Departementshoofd International Services en rijdt regelmatig op de ziekenwagen: Verpleegkunde is gewoon een mooi beroep met heel veel kansen en mogelijkheden.
Repatriëren en expatriëren
“Bij het Ambuce Rescue Team (ART) sta ik in voor alles wat internationaal is: repatriëring is wellicht het bekendste aspect, maar soms expatriëren wij ook patiënten en we helpen buitenlandse firma’s als een van hun medewerkers is opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Ik ondersteun en begeleid zowel de collega’s van de dispatching als de ambulanciers, verpleegkundigen en artsen die met de ziekenwagen of het vliegtuig meegaan. Zelf rijd ik ook op de ziekenwagen, zowel internationaal als in Vlaanderen.”
Bij de brandweer
Eigenlijk… Mijn vader is altijd brandweerman geweest, als vrijwilliger. En als kind heb ik altijd gezegd: ‘ik word brandweerman, ik word brandweerman…’ Als 16-jarige heb ik dan een cursus EHBO gevolgd, omdat ik dacht dat het een meerwaarde zou kunnen zijn bij de brandweer. Daar leerde ik iemand kennen van het ART en ben ik hier gestart als vrijwilliger. Maar nog altijd met het idee ‘ik wil bij de brandweer gaan’. Toen kwam er een reorganisatie en werd de zonale brandweer in het leven geroepen. Op dat moment moest ik kiezen: ofwel wachten tot ik mijn opleiding tot brandweer kon beginnen, ofwel starten met een opleiding verpleegkunde. Het werd het laatste en zo ben ik in de Avondopleiding Verpleegkunde terechtgekomen.
Inspraak ik de planning
Ik had al de cursus Dringende Geneeskundige Hulpverlening gevolgd en ik werkte hier. Stoppen met werken was voor mij geen optie en door me in te schrijven in de VIA kon ik werken en studeren combineren. En in mijn ogen was de avondopleiding in Mechelen het beste geregeld. Ik had bijvoorbeeld geen zin in les op zaterdagochtend. En wat mij ook aansprak, was dat je als student inspraak had in de planning van stageperiodes.
Zelfstandig kunnen werken
Eerst en vooral dat het toegankelijk is voor iedereen met een diploma van secundair onderwijs. Ook mensen die op latere leeftijd zeggen ‘nu ga ik voor mijn eigen droom, nu ga ik echt waarmaken wat ik wil doen’, kunnen starten in dat traject. En dan is er het nauwe contact met de docenten, wat het heel aangenaam maakt. In het begin is dat wat zoeken, maar in je vierde jaar, zie je je docent niet meer als docent maar als een begeleider in jouw professionaliseringstraject. Ik vond dat een heel aangename leersfeer en -omgeving. Het studeren ging mij – eerlijk gezegd – vrij goed af. Ik houd er ook van om heel zelfstandig te werken, dat kan ik ook goed. Ik ben ook geen stilzitter. Dat kan ik echt niet. Een avond thuis niets doen, is voor mij de hel. Dus ’s avonds les volgen, afspreken met collega-studenten en taken maken... daar heb ik nooit moeite mee gehad. Maar voltijds werken combineren met de stages, dat vond ik moeilijk. Gelukkig heb ik veel steun gehad van mijn werkgever en kon ik mijn werkuren heel flexibel invullen. Dat maakte wel dat ik bijvoorbeeld op stage de vroege shift deed en hier ’s avonds aan de slag ging. Behoorlijk pittig.
‘Mijn hart ligt echt wel bij de ziekenwagen en het prehospitale’
Postgraduaat rampenmanagement
Nee, ik heb nu eerder een leidinggevende rol en dat ligt mij – denk ik – beter dan verpleegkundige zijn op een dienst en zelfs op een spoeddienst. Het geeft mij ook de kans om me verder te specialiseren. Na mijn opleiding verpleegkunde heb ik een postgraduaat rampenmanagement gedaan en een postgraduaat bedrijfsmanagement. En vorig jaar ben ik gestart met de master in de verpleegkunde, ook in avondopleiding. Ik wil me verder verdiepen in het onderwerp dat mij al jaren bezighoudt: het prehospitale en het rijden met de ziekenwagen. Omdat ik voel dat ik daar als verpleegkundige meer kan betekenen zowel voor mijn collega’s als voor patiënten.
Spanning is deel van de job
Het onverwachte. Als je aan een shift begint, weet nooit wat die zal brengen. Soms is het heel rustig, soms rijd je van het ene ongeval naar de andere urgentie. Wij zien echt alles. En verder houd ik wel van het kortstondige contact met patiënten. Ik zie het als een uitdaging om op een heel korte termijn toch een goede band op te bouwen met een patiënt zodat ik die correct kan binnenbrengen op spoedgevallen voor de correcte hulp. Dat vind ik iets heel mooi en dat is niet voor iedereen weggelegd, denk ik. Ik rijd nu 7 jaar als ambulancier en 9 jaar op het niet-dringend ziekenvervoer, en nog altijd kom ik dingen tegen die mij verbazen of die nieuw zijn voor mij. Die spanning is een deel van de job en spreekt mij erg aan.
Verpleegkunde is een mooi beroep
Als je het graag wil doen, zeker en vast! Als je het alleen maar doet om een diploma of werkzekerheid te hebben, kan je er beter niet aan beginnen. Het is een pittige opleiding en je hebt die intrinsieke motivatie nodig. Wil je mensen helpen, wil je verpleegkundige worden en specialist worden in dat vakgebied dan raad ik het iedereen aan. Verpleegkunde is een eigen vakgebied. En het is gewoon een mooi beroep met heel veel kansen en mogelijkheden. Maar de essentie blijft natuurlijk dat je het graag moet doen.
Zorg dat je jezelf niet voorbijloopt
Eerst en vooral: niet opgeven! Zeker in het eerste jaar. Dan krijg je zoveel theoretische kennis te verwerken en als je geen achtergrond hebt, is dat soms moeilijk. Maar niet opgeven, want als je het wil, kan je het. En verder – sommige docenten gaan het grappig vinden dat ik dit zeg – zorg ook een beetje voor jezelf. Ik heb nooit veel aan zelfzorg gedaan omdat ik altijd met 1001 dingen bezig ben en ik zeg ook altijd dat dat een beetje mijn vorm van zelfzorg is. Maar een avondtraject kan heel pittig zijn, dus zorg dat je jezelf niet voorbijloopt.
‘De uitdaging? Om in een korte tijd een goede band op te bouwen met een patiënt om hem dan correct over te dragen op spoedgevallen’
Disastermanagement
Ik wil me nog verder specialiseren in mijn vakgebied. Ik heb ontdekt dat dat rampenmanagement mij echt interesseert, dat ik dat graag doe. Nu eerst mijn master in de verpleegkunde halen en dan – daar droom ik echt van – een Europese master in Disaster Management. Dat zou ik echt wel willen. En verder zou ik graag willen wegen op beleidsniveau, om echt meer te kunnen betekenen voor toekomstige verpleegkundigen. Ik heb veel ambitie maar de weg ligt nog helemaal open.
👩⚕️ Jesse volgde de bacheloropleiding Verpleegkunde op de campussen in Mechelen
📍 Ook in Lier en Turnhout kan je een opleiding Verpleegkunde volgen.
👀 Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website.
🤝🏿 Of kom eens kennismaken!