'Niet iedereen is voor deze job weggelegd'

Lode (27) maakte zijn droom waar en is voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap

Na zijn studie Voedingstechnologie aan Thomas More in Geel, ging Lode werken als voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap. Dat was altijd zijn grote droom. “Maar een strak afgelijnd plan voor mijn carrière heb ik niet: ik laat alles liever zijn beloop gaan.”

"Toen ik in het middelbaar aan de hotelschool in Koksijde studeerde, kwam ik tijdens mijn stages weleens terecht in keukens die niet zo goed onderhouden waren. Eigenlijk wist ik toen al dat ik later graag als voedingscontroleur aan de slag zou gaan, precies om dat soort situaties te voorkomen. Werken bij het Federaal Voedselagentschap, dat was het ultieme doel.” 

“Ik heb zelfs naar het Voedselagentschap gebeld om te vragen met welk diploma ik later het meeste kans maakte om bij hen te kunnen beginnen."

Om die job te kunnen bemachtigen, heeft Lode zijn research naar de juiste opleiding behoorlijk grondig aangepakt. “Ik heb zelfs naar het Voedselagentschap gebeld om te vragen met welk diploma ik later het meeste kans maakte om bij hen te kunnen beginnen. Ook met een kennis die al als voedingscontroleur werkte, heb ik op voorhand even gebeld. Zij wist me toen te zeggen dat Voedingstechnologie een goede opleiding was om later in dit vak te rollen. Je op voorhand goed informeren over je opleiding, ik kan het nieuwe studenten alleen maar aanraden.” ​ 

Lang heeft Lode daarna niet getwijfeld om zich in te schrijven voor zijn bachelor Voedingstechnologie. “Nu kijk ik met veel warme herinneringen terug op mijn studententijd daar. De voedinggerelateerde vakken interesseerden me natuurlijk in het bijzonder, maar ook van de verschillende labo’s die we kregen heb ik veel opgestoken. In elke opleiding zitten natuurlijk vakken die je wat minder liggen. Dierkunde, daar heb ik me wat meer voor moeten inzetten, bijvoorbeeld.” ​ 

(Lees verder onder de foto)

Lode ging niet op kot tijdens zijn studie. Een bewuste keuze: “Ik had al zes jaar op internaat gezeten tijdens mijn tijd aan de hotelschool, dus ik wou voor de verandering eens thuisblijven (lacht). Bovendien woonde ik op een halfuurtje van Geel. De verplaatsing was gemakkelijk met de auto te doen. Toch had ik een erg goede band met mijn medestudenten; tijdens de les zat de sfeer altijd goed, en we hebben samen ook enkele memorabele feestjes meegemaakt. Voor de opleiding zijn we zelfs samen een week naar Denemarken afgereisd, om er verschillende bedrijfsbezoeken te doen. Tijdens die trip hebben we heel wat landbouwbedrijven en melkveebedrijven bezocht, maar ook een onderneming waar mest werd omgezet in energie.” 

"Soms leeft er het beeld dat voedingscontroleurs er enkel zijn om mensen te pesten, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Ons werk draait volledig om de volksgezondheid. Daar denk ik aan als ik iemand een boete moet geven."

In 2017 studeerde Lode af met zijn diploma Voedingstechnologie op zak, en sindsdien werkt hij - geheel volgens plan - als voedingscontroleur bij het Federaal Voedselagentschap. "Ik vind het een geweldige job, maar ze is niet voor iedereen weggelegd. Je moet mensen kunnen terechtwijzen zonder je daar nadien afschuwelijk over te voelen. Soms leeft er het beeld dat voedingscontroleurs er enkel zijn om mensen te pesten, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Ons werk draait volledig om de volksgezondheid. Daar denk ik aan als ik iemand een boete moet geven.” ​ 

Er zijn vooral heel wat mooie kanten aan de job, vindt Lode. “De afwisseling is enorm, want je komt telkens op andere plekken en in nieuwe situaties terecht. Wanneer er een voedselvergiftiging wordt vastgesteld, moeten we zo snel mogelijk een controle uitvoeren om uit te zoeken waar het probleem ontstaan is. Daarbovenop hebben we een enorme vrijheid: door de glijdende uren kan ik mijn hele dag en jaar zelf inplannen, zolang we de opgelegde streefdoelen halen. Dat is een grote luxe.” ​ 

Het is al gebeurd dat mensen boos worden tijdens die controles, vertelt hij. “Gelukkig heb ik een geweldige band met mijn collega’s - de meesten van hen zijn zelfs vrienden geworden, en voor de pandemie zaten we regelmatig samen op café. Als er dus eens iets gebeurt op het werk, bel ik even met een collega, en nadien kan ik die situatie veel gemakkelijker plaatsen.” 

Een strak afgelijnd toekomstplan heeft Lode niet: hij wil vooral nog meer ervaring opdoen, beter worden in wat hij nu al doet. “Het duurt sowieso wel even voor je volledig ingewerkt bent in deze job, en je van de volledige wetgeving op de hoogte bent. Ik zit hier in elk geval op mijn plek, en ik zie wel waar de toekomst me brengt.” 


🌾🍜 Lode volgde de bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie, afstudeerrichting Voedingstechnologie op de campus in Geel.

🌱Meer geboeid door plant, dier, milieu of natuur? Check dan zeker de andere trajecten binnen de opleiding Agro- en Biotechnologie.

🤝🏿 En kom eens kennismaken!

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.