'Op het einde van mijn opleiding kan ik echt wel zeggen dat ik al heel wat kan!'

Manon, vanaf dag één in beweging. Hier begint het.

👉🏽 Tien vragen aan Manon

👩🏼 Manon Van Goethem
👩🏼‍🎓 Communicatie met afstudeerrichting Woordvoerder
📍 Campus Mechelen

Wanneer wist je dat je graag voor de camera stond?

Voor ik had besloten wat ik ging verder studeren, kreeg ik de geweldige kans om in Zwitserland een grote loopwedstrijd te mogen presenteren. In vijf verschillende talen! Een beetje stressvol, want je staat plotseling voor tienduizend mensen, maar toen besefte ik wel "wauw, dit is echt iets wat ik vaker wil doen". Dat was een hele openbaring, een zalig gevoel. Toen wist ik dat iets in die richting moest gaan zoeken, want mijn intiële plan was om Taal- en Letterkunde te gaan studeren op de unief.

Hoe ben je dan bij Communicatie beland?

Een familielid van me geeft hier ook les, en heeft me kennis laten maken met de opleiding. De afstudeerrichting Woordvoerder trok me meteen aan, want daar leer je voor een publiek spreken of voor grote groepen presenteren - net wat ik in Zwitserland heb mogen doen.

Wat vind je de grootste voordelen van deze richting?

Het aanbod van de lessen is heel actueel en divers. Je past de theorie eigenlijk meteen toe in de praktijk. Reken daar nog eens de stage bij en je snapt waarom je op het einde van je opleiding echt al heel wat kan! Geen probleem om klanten en organisaties al meteen verder te helpen, terwijl ik op de unief misschien enkel theoretisch sterk in mijn schoenen zou staan.

Wat is je absolute droomjob?

Mijn grote droom is om radio- of tv-presentatrice te worden! Dus het woordvoerderschap, het werk voor en achter de schermen, spreken voor een publiek en goed kunnen schrijven, spraken me al vanaf het begin aan in de opleiding.

Hoe leer je vlot vijf (!) talen spreken?

Ik ben thuis gelukkig tweetalig opgevoed, mijn mama spreekt Frans en mijn papa Nederlands. Dat heeft al zoveel deuren geopend, omdat ik op dagdagelijkse basis switch tussen deze twee talen, daar hoef ik al haast niet meer bij na te denken. Engels en Duits heb ik op school geleerd, en Spaans heb ik in het zesde middelbaar gevolgd in het volwassenenonderwijs. Voor mij voelde dat als een extra hobby, dus toen wist ik al wel dat ik een talenknobbel had.

In het eerste jaar op Thomas More heb ik nog Spaans en Duits als extra vakken opgenomen. Om toch de talen te blijven onderhouden, en natuurlijk, omdat ik zo'n fan van talen ben!

(Lees verder onder de foto's)

Je hebt stage gelopen bij Unifly. Vertel daar eens wat meer over.

Unifly is een internationaal dronebedrijf dat droneverkeer wereldwijd wil mogelijk maken. Corona maakte het wel een uitdaging om een stagebedrijf te vinden, maar via LinkedIn ben ik toch bij hen terecht gekomen. Door hun internationaal karakter deed ik mijn stage volledig in het Engels, ook echt iets voor mij!

Wat heb jij zoal in gang mogen zetten?

In onze richting is het de bedoeling dat we een communicatieprobleem zoeken en daar oplossingen voor zoeken, het 'golden project' waar we rond werken. Voor mij ging dit over het implementeren van drones in grote havens. Zo wil Unifly graag drones inzetten bij havens om niet enkel de veiligheid te verbeteren, maar bijvoorbeeld ook door met scanners en sensors te kijken naar de inhoud, wat het gewicht zou zijn, nodige procedures bepalen ... om zo het werk voor arbeiders te kunnen verlichten. Ik heb daarvoor een communicatieplan opgesteld, zodat Unifly deze boodschap zou kunnen pitchen naar potentiële havens om drones in te zetten.

Ben je tijdens je stage zelf woordvoerder geweest?

Door corona was het vooral online dat ik Unifly mocht bijstaan, door bijvoorbeeld te pitchen of informatie door te geven naar internationale klanten. Zo mocht ik in verschillende Teams-meetings het woord nemen om toe te lichten welke bijdragen Unifly kan bieden, hoe het partnerschap te werk zou gaan, enzovoort. Mijn stagementor was de woordvoerster van Unifly. Ik volgde alles mee wat ze doet: hoe ze interviews voorbereidde, wat voor werk na het woordvoeren volgt, hoe persrelaties worden onderhouden ... En daartussen kreeg ik geregeld de kans om het woord te nemen!

The floor is yours! Je krijgt 2 minuten en 21 seconden om je afstudeerrichting te pitchen. Hoe doe je dat?


👩🏼 Manon volgde de driejarige opleiding Communicatie met afstudeerrichting Woordvoerder op Campus De Ham in Mechelen. ​

🚀 Binnen Communicatie kies je in het laatste jaar jouw afstudeertraject en ga je voluit voor een specialisatie in Woordvoerder, Event & Experience, Digital Media Management, Branding & Advertising of Public Relations.

🤝🏿 Benieuwd naar meer? Kom eens kennismaken

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.