'Slim zijn is ook kunnen dagdromen. Mijn leerlingen dat bijbrengen, vind ik het schoonste wat er is.'

'Slim zijn is ook kunnen dagdromen. Mijn leerlingen dat bijbrengen, vind ik het schoonste wat er is.'

Alumna Sanne De Weerdt maakt van de school haar speelplaats, trouwlocatie Γ©n thuis. Hier kom je thuis.

'Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief’, zei de jongen. Zo begint het prentenboek van Charlie Mackesy dat Sanne voorleest aan haar vijfde leerjaar. Mocht ze die vraag zelf hebben gekregen toen ze klein was, had ze geantwoord: ‘juf’. En zo geschiedde. Al was de weg ernaartoe best hobbelig. ‘Het lukte me maar niet om te lezen’, vertelt Sanne. ‘Ik zag het niet. Het ging niet. Zo frustrerend. Totdat Juf Moniek van het eerste leerjaar tegen me zei: Sanne, geloof in jezelf! Na de paasvakantie lees je.’ En ook hier: zo geschiedde. Een peptalk die ze jaren later zelf zal voeren. Als Juf Sanne.

Hotel Mama

Sanne De Weerdt (°1990) begint haar lerarenopleiding in 2008 aan Thomas More in Mechelen. ‘We woonden in Tremelo en zijn zowel in Leuven als Mechelen gaan kijken. Mechelen was kleiner, de hogeschool gemoedelijker, de gebouwen supermodern. Ik voelde me er meteen thuis.’ ​ Geen kotleven voor Sanne, wel Hotel Mama. ‘Mijn studies brachten ons samen als familie. Mijn mama en papa deden niet liever dan mee lamineren en lakens beschilderen tot diep in de nacht. Mijn grootvader – totaal geen ochtendmens - bracht me naar m’n stageschool. En mijn broer Senne was mijn proefkonijn. Hij was toen 6 jaar. Superhandig, als je studeert voor juf’, lacht Sanne. Ook Senne volgt de lerarenopleiding aan Thomas More en zit nu in zijn tweede jaar. Een lont die grote zus aanstak? ‘Misschien ook omdat onze oma onthaalmoeder was, dat we daar leerden om voor kinderen te zorgen.’

(Lees verder onder de foto's)

Thomas More als Tinder

Als Sanne één moment uit haar studententijd wil herbeleven, zijn het de zeeklassen. Een week die zelfs haar toekomst zal bepalen. ‘Het was fantastisch: gesprekken voeren over het leven. Gocarten. Je docenten beter leren kennen. En ja, ook verliefd worden’, lacht ze. Sanne vuurt er een rake cupidopijl af op haar medestudent Jelle. Jaren later wordt hij haar man en de vader van hun dochter Amélie. Jelle geeft les in Boortmeerbeek, de school van hun dochter én ook Sanne haar eerste werkplek. 'We zijn zelfs getrouwd op die speelplaats’, vertelt ze trots. De school als episch centrum van hun leven.

Een bloem van een juf

Studiegenoot Jelle wordt de man in haar leven, maar ook de liefde voor Thomas More blijft groot. Sanne is er sinds januari 2023 stagebegeleider van studenten die net zoals zij een bachelor lager onderwijs willen halen. ‘Dat was echt bucketlistmateriaal! Zo blij toen ik dat telefoontje kreeg!’ Een job die ze combineert met lesgeven in het vijfde leerjaar. ‘Het is een meerwaarde dat ik zelf nog voor de klas sta. Ik kan zo mijn ervaring delen en de studenten zijn me daar heel dankbaar voor. Mijn doel is hen een eigen leerkrachtenstijl te laten ontwikkelen. Want echtheid is zo schoon en zo belangrijk.’ Sanne beseft ook hoe waardevol de rol van mentor kan zijn. Twaalf jaar geleden stond ze in dezelfde schoenen. ‘Oh boy, ik had toen zoveel stress op mijn stage. Totdat mijn mentor me een sticker in de vorm van een bloem gaf. Daarop stond: je bent een bloem van een juf, je doet dat zo goed. Hang die bloem op als je een eigen klas hebt.’ En dat doet ze.

(Lees verder onder de foto's)

Banken buiten!

In 2011 studeert Sanne af. Ze begint meteen les te geven. ‘Ik heb nooit moeten solliciteren, want het is een knelpuntberoep hé.’ Eerst staat ze in de lagere school van Boortmeerbeek. Na de paasvakantie start ze in de Vrije Basisschool van Hever waar ze nu nog steeds lesgeeft. ‘Toen noemden ze me Sanneke. Nu zien ze mij als een ancien’, lacht ze. ‘Ik ben echt blij dat ik hier mag werken. Ik krijg hier veel vrijheid. Die heb ik nodig.’ Vrijheid die haar creativiteit ook aanwakkert. Zo komt Sanne met het idee om de schoolbanken uit de klas te halen. Ze bouwt een flexibele klas. ‘Probeer maar Sanne, zeggen ze dan. Dat vertrouwen is super.’ Intussen deelt ze die inzichten op haar Instagramaccount De Klas van Sanne. ‘Je vindt er m’n ideetjes rond die flexibele klas, knutselopdrachten, leestips,… Van alles! Die kennis delen is een groot stuk van mijn leven. Dus pik maar!’

Huil maar

Sanne heeft zelf ook een onweerstaanbare drang om haar kennis te verbreden. ‘Dat is wel kei vermoeiend’, lacht ze. ‘Zelfs als stagebegeleider leer ik bij. Het is enorm verruimend om te zien hoe het er in andere klassen aan toegaat. En via Thomas More volg ik ook regelmatig nascholingen. De workshop over rouw en verdriet bijvoorbeeld heeft mijn visie op doodgaan helemaal veranderd. Of ik haal inzichten op andere Instagramprofielen zoals dat van orthopedagoog Steven Gielis. Vroeger dacht ik: nice, maar dat gaat toch niet met een klas van vierentwintig. Nu denk ik: jawel! Straffen en belonen, dat was vroeger standaard. Ik probeer dat niet meer te doen. Ik ben veranderd als moeder én als juf. Nog niet zo lang geleden dacht ik ook: niet wenen. Nu zeg ik: huil maar, dat lucht op.’

(Lees verder onder de foto's)

Sebbedees & zondagskind

‘Soms denk ik dat ik een zondagskind ben. Afstuderen, meteen een job vinden, een goed lief hebben, een huis kunnen kopen, onze dochter krijgen, een beter huis kunnen kopen, nog steeds die job hebben en die kunnen combineren met m’n droomjob. Het besef dat ik heel veel moois heb, geeft vertrouwen.’ Maar Sanne was lang niet altijd zo zelfzeker. ​ ‘Ik was een sebbedees, zowel in het middelbaar als op de hogeschool. Ik miste toen echt zelfvertrouwen. Ik wilde het altijd heel goed doen en moest ook hard studeren om er te geraken. Maar ik bén er geraakt!’

Slim zijn is wel duizend dingen

Als Sanne spreekt, glinsteren haar ogen. Als een borrelend vat vol levenswijsheden. ‘Ik haal veel uit boeken. Ze noemen mij niet voor niets de boekenjuf. Ook al verklaren velen me zot als ze horen dat ik prentenboeken voorlees aan het vijfde leerjaar’, lacht ze. ‘Maar ze zijn zo waardevol. Zoals Slim zijn is wel duizend dingen van Bell. Slim zijn is meer dan de oppervlakte van een rechthoek kunnen berekenen. Het is ook dagdromen en bellenblazen. Mijn leerlingen dát te kunnen bijbrengen, vind ik het schoonste wat er is. Of neem nu De jongen, de mol, de vos en het paard van Mackesy. Dat boek gaat over jezelf kunnen zijn. Ook zo belangrijk: je niet anders voordoen, niet alleen maar doen wat er van je verwacht wordt. Dat hangt samen met je dromen najagen. Je niet laten ontmoedigen als iemand zegt: dat kan je niet. Dan zeg ik: nee, je kan dat NOG niet. Probeer! Daar ben ik zelf het bewijs van. Iemand geloofde in mij.’ Juf Sanne, op haar beurt Juf Moniek.


πŸ‘©πŸ½ Sanne studeerde voor Leraar Lager Onderwijs op de campus in Mechelen.

πŸ“ Ook in Antwerpen, Geel, Vorselaar en Turnhout kan je een lerarenopleiding volgen.

πŸ‘€ Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de ​opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website.

🀝🏿 Of kom eens kennismaken!

 

πŸ“ Mechelen Onderwijs *Graduated
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.