Studenten en onderzoekers van Thomas More leggen wormen op je bord.
“In 2030 wordt onze sportvoeding gemaakt met insecten.”
Lekker dik. Sappig vanbinnen. Perfect gegrild. Omhuld door een krokante kraker. Niets doet vermoeden dat deze hamburger uit 30% meelwormen bestaat. De studenten Voedings- en dieetkunde aan Campus Geel noemen hun creatie ‘de molitorburger’, naar de Latijnse benaming van het beestje. Ze hopen hiermee te scoren op hun bachelorproef, maar ook op de lokale markt. Onderzoeker Meggie Van Peer gelooft in hun succes. Al kan dat nog even duren.
Toegegeven: meelwormen, krekels, sprinkhanen of vliegen zijn niet echt knuffelbaar. Noch ogen ze eetbaar. “Toch zijn ze revolutionair voor de voedingsindustrie”, zegt Meggie Van Peer. Zij is onderzoeker aan het Expertisecentrum Duurzame Biomassa en Chemie (RADIUS) en gespecialiseerd in het kweken van verschillende insectensoorten. Haar bureau staat niet toevallig op Campus Geel. Daar ligt ook de insectencampus van Thomas More. Een unieke plek waar ondernemers en landbouwers insecten leren kweken en verwerken. Ook Lotte, Salka en Jinthe studeren in Geel. Zij zitten in hun laatste jaar Voedings- en dieetkunde. Voor hun bachelorproef ontwikkelden ze een meelwormenburger op vraag van varkensboeren uit de Kempen. Die wilden weten hoeveel procent gehakt ze in een hamburger konden vervangen door insecten, aangezien ze zelf net gestart zijn met het kweken ervan. “Ik at zelf ooit wel eens een meelwormkoekje. Dat was vooral om te laten zien: ik durf dat. Of krekelpoeder op een pizza. Lekker! Maar echt iets met insecten bereiden of er proefjes op uitvoeren in een labo, dat was de eerste keer. En bovendien bijzonder boeiend”, vertellen de studenten enthousiast. De uitkomst van de tests: 30% meelwormenpasta op 70% varkensgehakt, dat bleek de beste verhouding.
(Lees verder onder de foto's)
Geheim ingrediënt
En dan: keukenschort aan, experimenteren en kei hard kneden. Met behulp van een slager en professionele vleespers komen de studenten tot een recept dat de klassieke burger benadert. Hun geheim ingrediënt? “Ongetwijfeld de meelwormen”, lachen ze. “En ook veel paneermeel en klassieke kruiden, want de meelwormenpasta heeft geen uitgesproken smaak.” Hun grootste uitdaging was de juiste structuur vinden. “De smaak zat redelijk snel goed, maar hij was te korrelig. Een goede hamburger moet sappig en stevig zijn.”
10 op 10
De studenten onderwierpen de hamburger intussen aan sensorisch onderzoek. Wat blijkt: heel veel proefkonijnen dachten dat de insectenburger de klassieke was. “Een poetsvrouw die bijna kokhalsde toen ze toekwam, zei na de tasting zelfs: ‘wow, 10 op 10 voor de smaak. Da’s echt wel lekker’. Onze missie is geslaagd als we de boeren van antwoord kunnen dienen en het taboe van ‘ah, da’s vies’ kunnen doorbreken. En ja, het is mooi meegenomen mocht je de molitorburger binnenkort in de supermarkt vinden of waarom niet, op Rock Werchter. Omdat het gezonder is. Omdat het duurzamer is. Om de lokale boeren te steunen.” Onderzoeker Meggie vult aan: “Wat de studenten doen is heel waardevol. In plaats van de insecten als een delicatesse te zien zoals dat enkele jaren geleden was, moeten we er gewoon lekkere gerechten mee maken. Eigenlijk is het ook kwestie van de consument op te voeden. Aan de perceptie is nog werk. Het is dus belangrijk dat er een markt komt. Zoals de samenwerking van onze studenten met lokale boeren. Er is zoveel potentieel!”
Duurzaam
Waar de vleesindustrie negatieve aandacht krijgt omwille van de klimaatgevolgen, winnen insecten aan populariteit dankzij hun duurzame bron van eiwitten. Meggie: “Meelwormen kunnen op reststromen gekweekt worden, zoals op bijproducten van groenten, maar ook op tarwemelen. De veiling heeft massaal veel overschotten. Brood vormt ook een grote afvalstroom. Die steken wij dus in de hakselaar. De perfecte voedingsbodem voor meelwormen. Zo kan je bijproducten omzetten naar hoogwaardige voedingsstoffen. Dat is knap.” Het duurt ongeveer 8 tot 10 weken om een rijpe meelworm te krijgen. De voederconversie is vergelijkbaar met die van een kip. Maar meelwormen kan je stapelen. Kippen niet. Dus de ruimte is ook beperkter. Nog een voordeel: ze zijn niet warmbloedig en hebben dus geen energie nodig om hun lichaam warm te houden. Toch benadrukt Meggie het embryonale van de nieuwe landbouwactiviteit: “Met varkens en koeien hebben we eeuwenoude ervaring. De insectenindustrie moeten we nog optimaliseren.”
(Lees verder onder de foto's)
Sportfood
“Onze burgers zijn niet alleen duurzamer. Ze zijn ook gezonder”, vertellen de studenten Voedings- en dieetkunde. “Varkensgehakt bevat veel verzadigd vet. Dat doet je slechte cholesterol omhooggaan. Meelwormen daarentegen hebben veel meer onverzadigd gezond vet, veel vezels en zijn eiwitrijk.” Onderzoeker Meggie benadrukt dat die kwalitatieve eiwitten ideaal zijn voor sporters. “Ook al zie ik na 6 jaar de insectensector nu even stagneren, ik voorspel dat we tegen 2030 insecten zullen terugvinden in sportvoeding en ook voor een groot deel in petfood.” Als je niet kan wachten: RADIUS ontwikkelde de browser www.valusect.eu waar je zelfs het recept van chocoladecake met insecten vindt. En hopelijk binnenkort ook dat van de molitorburger. Ideaal voor op de BBQ met een frisse pint. Smakelijk!
🌾🍜 Ontdek de bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde op de campus in Geel.
🌱Meer geboeid door plant, dier, milieu of natuur? Check dan zeker de andere trajecten binnen de opleiding Agro- en Biotechnologie.
🤝🏿 En kom eens kennismaken!