‘Door van opleiding te veranderen, ben ik zeker geen jaar verloren. Integendeel, ik heb daar heel veel uit geleerd!’

‘Door van opleiding te veranderen, ben ik zeker geen jaar verloren. Integendeel, ik heb daar heel veel uit geleerd!’

10 vragen aan Karolien

👩‍🎓 Karolien Timmermans
​🧪 Biomedische Laboratoriumtechnologie met afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
​📍 Campus Geel

1. Je studeerde eerst voor Leraar Lager Onderwijs. Hoe ben je bij deze opleiding terecht gekomen?

Het eerste jaar in Vorselaar deed ik supergraag, maar ik miste eerlijk gezegd wat uitdaging. In het middelbaar volgde ik Wetenschappen-Wiskunde, dus ik miste de wetenschappelijke vakken... En daar wou ik precies toch iets mee doen.

Dan ben ik bij Biomedische Laboratoriumtechnologie terechtgekomen met wat op te zoeken, want ik had nog nooit eerder van deze richting gehoord. Toen voelde ik eigenlijk meteen aan dat dat echt wel iets voor mij zou kunnen zijn en ben ik in Geel komen luisteren. Dat was me goed bevallen, en ben ik hier begonnen!

2. Droomde je er vroeger dan van om juffrouw te worden?

Ja! Al van kleins af aan dacht ik leerkracht te worden, want ik ben altijd al creatief bezig geweest. Dat creatieve heb ik dan natuurlijk niet in deze opleiding! In mijn hoofd stond het toen al vast dat ik Lager Onderwijs ging studeren, en ik ben daar ook met heel veel plezier aan begonnen, maar eenmaal bezig ik voelde dat ik iets anders nodig had.

3. Iedereen viel dan waarschijnlijk uit de lucht toen je jouw beslissing bekend maakte?

Ja, inderdaad. Mijn examens waren heel goed en ik had goede punten op mijn stage, dus iedereen verschoot wel toen ik zei dat ik toch iets anders wou gaan doen. Mijn familie en vrienden zagen het ook niet aankomen. Maar ik heb tot op de dag van vandaag nog altijd geen spijt! Ik heb ook geen 'jaar verloren', zoals sommigen dat wel vragen aan mij, want ik heb daar heel veel uit geleerd en ik heb dat ook supergraag gedaan!

3. Wanneer heb je die beslissing dan gemaakt?

Ik ben mijn tweede jaar nog begonnen in Vorselaar, maar ik merkte dat ik vastloopte. Ik ging niet meer met plezier naar mijn stages. Daarentegen straalde ik wel uit naar mijn omgeving dat ik het graag deed, dus dat maakte de drempel nog groter om te wisselen.

Ik ben dan vlak voor de herfstvakantie nog in deze opleiding kunnen starten, en gelukkig kon ik alle vakken van het eerste semester nog opnemen. Dat was mooi meegenomen, want zo kon ik toch aansluiten met de andere eerstejaars.

4. Gaat de nieuwe opleiding je nu goed af?

Ja, ik ben tot nu toe altijd geslaagd voor alle vakken! Ik heb wel hard moeten knokken om bij te werken, dus dat was een heleboel zelfstudie tijdens het eerste semester. Helaas begon het tweede semester dan met de coronacrisis, dus was het ook weer zelfstudie... Ik heb al heel wat thuisgezeten (lacht)!

5. Door wie werd je geholpen tijdens je transitie?

Ik heb vooral de opleidingshoofden gesproken, zowel in Geel bij de start als in Vorselaar bij het vertrek. Daar hebben we ook nog even gekeken of ik die uitdaging die ik zocht bijvoorbeeld niet kon vinden in Leraar Secundair Onderwijs, maar ik heb toch snel ondervonden dat het dat waarschijnlijk ook niet ging zijn. Dan heb ik in Geel afgesproken met twee docenten van de opleiding en zij hebben mij hier goed voortgeholpen!

(Lees verder onder de foto's)

6. Heb je al een idee welke kant je uit wilt met je diploma?

Ik kan terechtkomen in farmaceutische bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten of bij gewone bedrijven, maar daarnaast ligt de weg natuurlijk nog altijd open om toch in het onderwijs terecht te komen. Dat weet ik nu ook nog niet of ik dat wil, maar die optie is er wel. Bij deze opleiding kan je ook heel wat meer kanten uit, terwijl ik bij de lerarenopleiding al meteen wist waar ik terecht ging komen natuurlijk.

7. Maar je kan eventueel nog gaan lesgeven als je dat zou willen in de toekomst?

Inderdaad, met een bachelor op zak kan je een verkort traject doen, maar ik ben er zelf echt nog niet mee bezig eigenlijk. We zullen eerst wel zien wat hierna zal komen!

8. Heb je al stage gelopen in deze opleiding?

Nee, dat is pas in het derde jaar. Wel heb je hier doorlopend praktijkvakken, zoals de labo's. Ik ben er wel heel benieuwd naar! Wie weet weet ik dan beter welke kant ik uit wil na deze opleiding, maar nu maak ik me daar nog geen zorgen over (lacht).

9. Wat zou je zeggen tegen andere twijfelaars, nu je er zelf middenin zat?

Heb zeker geen schrik om te springen! Ik ben nu ook veel gelukkiger, dat voel ik nog elke dag. Ik werd ook goed met beide voeten aan de grond gehouden. Zou ik bijvoorbeeld enkele buizen hebben, is dat niet meer dan normaal als je in het midden van een semester start. Je moet dan heel wat bijwerken, dus dat zal zeker niet altijd een foutloos parcous zijn. En als het niet lukt, dan heb je tenminste geprobeerd!

10. Leg met al jouw enthousiasme uit wat jouw opleiding net inhoudt!

THIS OR THAT - als laatste een korte keuzeronde, je maakt telkens de keuze tussen één van de twee opties. Klaar?

Online of offline les? 
​Online 💻

Praktijk of theorie? 
​Theorie 📚

Een opdracht ver op voorhand inleveren of nachtje doorwerken? 
​Ver op voorhand ⏰

Worstenbrood of slaatje van de dag? 
​Slaatje van de dag 🥦🥕

Verder studeren of gaan werken? 
​Gaan werken 👔

Op kot of pendelen? 
​Pendelen 🚆

Studentenclub of niet? 
​Geen studentenclub ❌


👩‍🎓 Karolien volgt de driejarige opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie op Campus Geel.

​🧪 Op zoek naar al onze wetenschappelijke bachelors? Die vind je hier!

​🤔 Toch nog niet zeker van je keuze, zoals Karolien? Kom gewoon een keer kennismaken!
📍 Geel Biowetenschappen & Chemie
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.