👉🏻 Sharon, van de IT-sector naar een opleiding Verpleegkunde
Met haar masterdiploma in de communicatiewetenschappen ging Sharon Busschots aan de slag in de marketing- en IT-sector. Mooie jobs, goed verloond, een bedrijfswagen ... En toch is ze acht jaar later opnieuw aan het studeren. Verpleegkunde dan nog wel. Niet in een vlaag van zinsverbijstering maar net in een heel bewuste zoektocht naar meer zin.
De zin is er duidelijk, zowel in de betekenis van ‘goesting’ als van ‘een verschil kunnen maken’. “Mijn omgeving vond het eerst maar een rare ommezwaai. Ik had een goed betaalde job in de IT-sector, een auto, een tankkaart ... En dat alles laten staan om vier jaar terug te gaan studeren en verpleegkundige te worden? Dat was voor de meeste mensen rondom mij toch moeilijk te vatten.”
Wat voor haar omgeving een stap achteruit leek, was voor Sharon net een reuzensprong vooruit. Financieel is het niet eenvoudig en terug gaan studeren na jaren in het werkveld is inderdaad wennen. Toch heeft Sharon het gevoel dat ze er alleen maar bij wint: “Ik ben elke dag bezig met de essentie: leren zorg dragen voor mensen. Het verrijkt me op alle vlakken en dat had ik in mijn vorige jobs niet. Je geeft aan de ene kant wel dingen op, maar je krijgt er zoveel kennis, energie en ‘meaning’ voor terug. Ik heb nu het gevoel dat ik ertoe doe, dat ik een verschil kan maken voor de mensen rondom mij.”
(Lees verder onder de foto's)
"Een verpleegkundige voert niet alleen maar uit wat de arts opdraagt, het is een aparte discipline met een eigen aanpak en verantwoordelijkheden."
Er leven trouwens nog veel misverstanden rond het beroep van verpleegkundige. De meeste mensen denken spontaan aan een uitvoerende, fysiek belastende job, met onmogelijke uren en een laag loon. Ondertussen weet Sharon dat het een bijzonder veelzijdige opleiding is: “Een verpleegkundige voert niet alleen maar uit wat de arts opdraagt, het is een aparte discipline met een eigen aanpak en verantwoordelijkheden. Je kan in heel verschillende afdelingen en specialisaties terecht: van hart- en bloedvaten tot neurologie. De ziektebeelden en de aanpak zijn telkens weer anders. Je kan ook onderzoeken afnemen zoals een EEG of een NMR, of werken in de nierdialyse. Ik zie mezelf bijvoorbeeld ook wetenschappelijk onderzoek doen naar de impact van maatschappelijke evoluties op verpleegkunde. Ook dat kan. Of software voor ziekenhuizen mee vormgeven en mensen daarin opleiden.”
Welke kant ze precies uit wil, daar heeft ze nog geen zicht op. De focus ligt nu op zoveel mogelijk verkennen en ervaring opdoen. En daar krijgt ze bij Thomas More alle kansen toe: “Ik ben bij verschillende scholen langs geweest. Thomas More sprong er voor mij uit omwille van de aangename sfeer en het persoonlijke. Je hebt als student zelf de kans om inbreng te doen. En de docenten staan dicht bij de studenten, je voelt dat ze ons zo goed mogelijk willen begeleiden. Je mag hier ook al in het eerste semester meteen vier weken stage lopen, wat in andere verpleegkunde-opleidingen niet zo is. Voor mij was die eerste stage een vuurdoop en die is heel goed meegevallen. De dagen vlogen voorbij, het voelde zo anders aan dan hele dagen aan een bureau zitten. Je krijgt de kans om mensen echt te helpen.”
De komende jaren loopt Sharon telkens in een andere omgeving stage zodat ze zicht krijgt op alle facetten van verpleegkunde: “Mijn eerste stage was op de geriatrische afdeling in het ziekenhuis van Lier. Ik mocht daar de basistechnieken oefenen die we op school al hadden geleerd: een subcutane inspuiting, het nemen van parameters, toedienen van medicatie … Ik vind het super om al die verpleegkundige technieken te leren. Zo had ik echt een aha-moment toen ik leerde hoe je manueel iemands bloeddruk kan meten. En in het begin voelde ik me heel onzeker toen ik een spuitje moest zetten, maar nu ik weet hoe het moet voel ik me er helemaal comfortabel bij.”
(Lees verder onder de foto's)
"Ik kan gewoon niet wachten om zoveel mogelijk bij te leren en nieuwe zaken uit te proberen!"
Sharon kijkt alvast uit naar de komende jaren en voelt zich ‘on track’: “Die vier jaar verpleegkunde op campus Lier zijn voor mij één grote ontdekkingstocht. Ik weet dat ik op het juiste pad zit nu. Ik vind het fantastisch om bezig te zijn met de gezondheid en het welzijn van mensen. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Ik kan gewoon niet wachten om zoveel mogelijk bij te leren en nieuwe zaken uit te proberen.”
👩⚕️ Sharon volgt de bacheloropleiding Verpleegkunde op de campus in Lier.
📍 Ook in Mechelen en Turnhout kan je een opleiding Verpleegkunde volgen.
👀 Benieuwd hoe jouw traject eruit kan zien? Contacteer dan de opleidingscoördinator. Je vindt hun contactgegevens op onze website.
🤝🏿 Of kom eens kennismaken!