'We zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt.'

'We zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt.'

Tien vragen aan Thibeau

🦸‍♂️ Thibeau De Herdt
β€‹πŸ› οΈ Opleiding Ontwerp- en Productietechnologie , keuzetraject Industrial Track
β€‹πŸ“ Campus De Nayer, Sint-Katelijne-Waver

1. Waarom koos je voor Ontwerp- en Productietechnologie?

Omdat ik naast techniek ook veel kennis wil opbouwen. Zo ben ik in mijn vrije tijd veel bezig met mijn handen, en knutsel ik graag iets ineen.

2. Wat maak je dan zoal?

Ik heb mijn eigen surfboard gemaakt, voor een vriend een een douchebak uit composiet voor in zijn bus, epoxytafels op maat … Heel uiteenlopende dingen!

3. Ontwerp- en Productietechnologie, hoe leg je dat uit?

Denk aan industrieel design. Je gaat van een probleemstelling naar een oplossing en komt uiteindelijk tot een product. Dat proces begint met vragen zoals: wat hebben we daarvoor nodig, welke eisen worden gesteld, wat is het doel van het product? Daar gaan we dan functies uithalen waarmee we een ontwerp maken. Als laatste brengen we dat ontwerp dan ook effectief in productie.

4. Welke jobs kan je met deze opleiding doen?

Heel veel verschillende jobs! Je kan aan de slag als product designer, technisch tekenaar, productieverantwoordelijke, operator van complexe machines of zelfs je eigen bedrijf opstarten … Dat gaat over heel veel verschillende functies binnen de techniek. Wij zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt!

(Lees verder onder de foto's)

5. Merk je als student dan al dat je diploma een gouden ticket is?

Zeker! Zo ben ik voor mijn bachelorproef naar een fietsbedrijf gegaan die ook batterijen bouwen. Toen ze hoorden wat ik studeerde, hebben ze me gevraagd om zeker contact te houden, omdat ze in de nabije toekomst iemand nodig hebben die zowel kan tekenen als technisch mee kan denken. Die combinatie kom je niet vaak tegen op de arbeidsmarkt!

6. Je kan in de opleiding kiezen tussen twee trajecten. Wat is het verschil?

Bij 'Design track' ligt de nadruk op het tekenen en schetsen - het meer topologisch ontwerp. Bij 'Industrial track' gaat het meer richting productie zelf. Daar krijg je meer industriële vakken zoals mechanica, elektrotechniek, enzovoort.

7. Vertel eens wat meer over je bachelorproef.

We hebben een duo-fiets gemaakt, een soort van driewieler waar je met twee naast elkaar kan zitten. In opdracht van een woonzorgcentrum, zodat zij met een persoon met een beperking een fietstocht kunnen gaan maken samen een begeleider. Daar zijn heel wat eisen aan te voldoen om dat voldoende veilig en gemakkelijk te maken.

Wij stonden in voor de elektrische aandrijving van de fiets. Wat het extra moeilijk maakte: de fiets moest ook achteruit kunnen rijden met elektrische ondersteuning.

Later hebben we ook het frame herontworpen. We hebben een lichter frame uitgetekend, dat gemakkelijker is om te bouwen. Ook met het oog op serieproductie. Een heel dankbare bachelorproef, want hier kunnen we mensen echt mee helpen!

(Ontdek hier de fiets (en de Kannibaal) in actie πŸ‘‡πŸ½)

8. Hoe werkt stage bij jullie?

De bachelorproef en de stage lopen bij ons wat door elkaar. Je krijgt een project binnen een bedrijf of de school om onder begeleiding uit te voeren van a tot z - dat is dan zowel je stage als je bachelorproef.

9. Zou je nog graag willen verder studeren?

Ja, een master in Productontwikkeling. Dat wilde ik initieel gaan volgen, maar ik had schrik om eraan te beginnen. Stel je voor dat die master dan toch te moeilijk is, dan zit je met enkel een academische bachelor. Daarom dacht ik met deze professionele bachelor te beginnen, wat sowieso heel hard aansluit aan die opleiding. Dan zou ik na dit diploma nog drie jaar moeten studeren: één schakeljaar en twee masterjaren.

10. Moest je 2 minuten en 6 seconden krijgen, hoe zou je de opleiding dat pitchen?

THIS OR THAT - als laatste een korte keuzeronde, je maakt telkens de keuze tussen één van de twee opties. Klaar?

Online of offline les? 
​Offline πŸ“΅

Praktijk of theorie? 
​Praktijk πŸ”§

Een opdracht ver op voorhand inleveren of nachtje doorwerken? 
​Nachtje doorwerken πŸ™ˆ

Worstenbrood of slaatje van de dag? 
​Worstenbrood πŸ₯

Verder studeren of gaan werken? 
​Verder studeren πŸ“š

Veel geld verdienen of gelukkig in je job? 
​Gelukkig in je job 🧑

Op kot of pendelen? 
​Pendelen 🚌

Studentenclub of niet? 
​Geen studentenclub ❌


🦸‍♂️ Thibeau volgt de driejarige opleiding Ontwerp- en Productietechnologie op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver.
​
β€‹πŸ› οΈ Benieuwd naar al onze opleidingen binnen technologie en techniek? Die vind je hier!
​
β€‹πŸŒž Klaar om van start te gaan of toch nog wat overtuiging nodig? Kom kennismaken!

 

πŸ“ Sint-Katelijne-Waver Ontwerp & Constructie
Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.