'Welke opleiding je ook kiest, je maakt nooit echt een foute keuze want je bent sowieso een ervaring rijker.'
Omdat in de beste momenten alles samenvalt. Hier gebeurt het.
👉🏻 Tien vragen aan Nena
👩🦰 Nena Keersmaekers
🍏 Opleiding Voedings- en Dieetkunde
📍 Campus Geel
1. Wist je vroeger al wat je later wou studeren?
Goh, vroeger wou ik altijd kinesist worden, maar dat is dan toch uit mijn hoofd verdwenen toen ik steeds meer met voeding bezig was. Ik wist eigenlijk ook niet goed wat je met een diploma Voedings - en Dieetkunde kon doen, buiten zelfstandig diëtist - en dat wou ik niet persé worden. Maar blijkbaar kan je dus veel meer doen: je kan terecht bij ziekenhuizen of bedrijven, of zelfs workshops geven, bijvoorbeeld in het buitenland ... Dat vond ik dan wel superinteressant klinken!
2. Waar kwam je keuze voor Voedings- en Dieetkunde dan vandaan?
Ik heb lang getwijfeld tussen twee opleidingen, want ik had niet direct een referentie binnen voeding om een weloverwogen keuze te maken. Ik kende ook niemand die de opleiding volgde, dus ik besloot dan maar te gaan luisteren bij een diëtiste in de buurt. Zij gaf me uitleg over wat ze van opleiding gedaan had, wat ze zoal doet in haar job ... En dat sprak me aan! Dus toen ben ik er maar ingevlogen, en ik heb er nog geen spijt van gehad (lacht).
3. Waarom koos je voor Thomas More?
In eerste instantie was het makkelijk bereikbaar vanuit mij thuis, maar daarnaast had ik ook veel positiefs gehoord over de hogeschool. Blijkbaar is het toch een groot voordeel om hier je diploma te behalen. En spreekt de hogeschool aan bij toekomstige werkgevers. Ik hoop dat ze gelijk hebben!
4. Je sprak over je interesse in het buitenland, ben je dan van plan om op Erasmus te gaan?
Ik heb er altijd al van gedroomd om een internationale stage te doen, maar ik heb nog twee andere passies: volleybal en Chiro. Die kon ik toch nog niet loslaten om naar het buitenland te gaan. Achteraf gezien kon er door corona ook maar één student effectief vertrekken ... Dus het had waarschijnlijk toch niet doorgegaan.
Daarentegen zie ik het wel zitten om na deze opleiding naar het buitenland te trekken! Wie weet kan ik als voedingsexpert terecht in ontwikkelingslanden, bij hongersnood bijvoorbeeld. Dat spreekt mij echt enorm aan!
5. Ga je dan nog iets verder studeren, of meteen naar het buitenland?
Dat is nog een twijfelgeval! Ik heb er al aan gedacht om verder te schakelen naar de master Biomedische Wetenschappen, maar anderzijds ben ik ook benieuwd waar ik nu terecht kan komen ... Een taal bijleren in avondonderwijs is iets wat ik sowieso wel al ga doen. Volgens mij wordt het eerst even zien wat op me afkomt, en een beetje genieten (lacht)!
(Lees verder onder de foto's)
6. Je hebt nog een klinische stage voor de boeg, wat ga je daar zoal mogen doen?
Klopt, die mag ik bij het UZA doen. Daar ga ik waarschijnlijk bij patiënten aan bed dieetadvies geven, denk maar aan nier- of diabetespatiënten. Ik vermoed ook effectieve consultaties; dat bijvoorbeeld ouders met hun kind komen voor advies bij allergieën, intoleranties of overgewicht. Het zal in ieder geval heel uitgebreid zijn!
7. Welke jobs kan je met je diploma uitvoeren?
Zelfstandig diëtist is natuurlijk een optie, zowel in een eigen praktijk als bij het ziekenhuis. Je kan ook als klinisch diëtist in het ziekenhuis gaan werken, als je gespecialiseerd bent in bijvoorbeeld oncologie of diabetes. Daar moet je dan eerst nog wel een specialisatiejaar voor doen. Ook in een labo kan je terechtkomen, waar je voedingsmiddelen onderzoekt, of je meer richt op voedselveiligheid. Met een jaartje extra kan je ook lesgeven in het middelbaar, bijvoorbeeld binnen Sociaal Technische Wetenschappen. Je kan ook workshops geven over voeding, wat tegenwoordig ook populair is, bijvoorbeeld in bijberoep. Eigenlijk veel meer dan ik in eerste instantie dacht!
8. Wat zie je jezelf in de toekomst wel doen?
Ik heb drie opties die ik wel zie zitten. Naar het buitenland gaan en iets met hongersnood doen, lijkt mij heel interessant! Ook zou ik gerust iets met sporters willen doen, bijvoorbeeld door topsporters sportvoedingsadvies te geven. Of ik zie ook nog wel een specialisatie in oncologie of diabetes zitten, om me meer te richten op dieetadvies binnen een bepaald ziektebeeld.
9. Welke tip zou je toekomstige studenten geven die nog niet goed weten wat ze willen studeren?
Welke opleiding je ook kiest, volgens mij maak je nooit echt de foute keuze, omdat je sowieso een ervaring rijker bent. Je werkt aan jezelf door samen te werken, vrienden te maken, taken te leren plannen ... En dat is ook heel veel waard. Gewoon doen! Want twijfel is er altijd. En niet opgeveven! Want je zal misschien niet altijd álles even leuk vinden in je opleiding. (lacht)!
10. Laat ons eens proeven van Voedings- en Dieetkunde!
THIS OR THAT - als laatste een korte keuzeronde, je maakt telkens de keuze tussen één van de twee opties. Klaar?
Online of offline?
Offline 📵
Praktijk of theorie?
Praktijk 👩🍳
Een opdracht ver op voorhand inleveren of nachtje doorwerken?
Ver op voorhand ⏰
Worstenbrood of slaatje van de dag?
Slaatje van de dag 🥦🥕
Verder studeren of gaan werken?
Verder studeren 📚
Veel geld verdienen of gelukkig in je job?
Gelukkig in de job 💕
Op kot of pendelen?
Pendelen 🚘
Studentenclub of niet?
Geen studentenclub ❌
👩🦰 Nena volgt de driejarige opleiding Voedings- en Dieetkunde op Campus Geel.
👨🏫 Wist je dat je deze opleiding ook in werktraject kan volgen? Dan doe je er vier jaar over.
🤝🏽 Smaakt Nena haar verhaal naar meer? Kom eens kennismaken!