'Werken in shiften. Da's ideaal voor mij'

Thomas, man in een vrouwenberoep

'Mijn moeder is ook verpleegkundige', zegt Thomas ​ Boeckx (23). 'Het beroep is me dus met de paplepel ingegoten. Maar ik heb daar hoegenaamd geen spijt van. Ik heb hier op Oncologie een superboeiende job, met veel verantwoordelijkheid. En ja, ik vind het feit dat ik veel vrouwelijke collega's heb prima. We zijn met drie mannelijke verpleegkundigen op mijn dienst: een minderheid, dat wel, maar we zijn zeker niet in de verdrukking!'

Hoe heb jij ​ je opleiding aan Thomas More ervaren?

Het mooie aan Thomas More vond ik de open houding. Als student stond je altijd op gelijke voet met je docenten. Je stagebegeleiders waren snel en makkelijk bereikbaar. De stages waren in buurt, het niveau van de lessen was meer dan OK.

Hoe ben je hier op AZ Turnhout terechtgekomen?

Ik had hier al verschillende keren stage gelopen en kende het ziekenhuis al heel goed. Ik was snel overtuigd om eerst hier te solliciteren en het was meteen raak. Ik ben ook heel tevreden hier op Oncologie. Ik heb al veel bijgeleerd over de pathologie en het omgaan met emoties lukt me steeds beter. Dat was in het begin wel zwaar, die gesprekken aangaan, maar ik ben daarin gegroeid.

Zie je extra uitdagingen voor je zelf?

Ik ben redelijk inventief, ik nam vanaf het begin deel aan verbeteringsprocessen en inmiddels ben ik ook gestart met de mentorenopleiding, om studenten hier op de werkvloer beter te kunnen begeleiden.

Het is zeker een uitdaging om de patiënten die de laatste jaren veel mondiger zijn geworden, meer te betrekken bij het hele proces. Daar gaan we nu al mee aan de slag, met bedside briefing bijvoorbeeld. Zo proberen we de overdracht van een dienst vaker op de kamer te doen, zodat de patiënt weet wat er gaat gebeuren en bijkomende vragen kan stellen. Ik zie dat als een grote meerwaarde.

Vind je ook dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van het beroep?

Als je dat zo hoort, ja. De mensen denken dat we er vooral zijn om patiënten te wassen en zo, maar dat is slechts een fractie van de job en dan nog niet altijd. Het is een totaal verkeerde opvatting. Het beroep is zo ruim, je kan verschillende richtingen uit, in een ziekenhuis werken, maar ook bij Kind en Gezin, of op het OCMW, enfin: het is superbreed. En dat werken in shiften, tja. Dat is ook zo'n mythe, de meesten van ons werken gewoon overdag. Voor mij persoonlijk is dat werken in shiften trouwens ideaal, ik haal daar heel veel vrijheid uit.

(wm)

Inspireert dit verhaal jou en wil je meer weten over de bachelor Verpleegkunde? Check dan zeker onze website.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More. Hier gebeurt het.

Hier begint het. Aan de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een community van bijna 22.000 studenten, medewerkers en onderzoekers. En een veelvoud aan afgestudeerden. Dat is een onuitputtelijke bron aan verhalen. Hier gebeurt het.